Секции

20 April 2024 05:01

Президентът след КСНС: Единни сме, че е нужен нов модел за борба с престъпността

Приветствам българското правителство, че повиши разходите за отбрана на 2% от БВП, заяви президентът Румен Радев след маратонското 4-часово заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018".

„Обединихме се около позицията, че председателството на съвета на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на Р България в няколко много важни направления. На първо място, това е ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейската отбрана в лицето на България като председателстващ на ЕС", заяви Радев и добави, че на следващо място е повишаване на сигурността и общата перспектива на Западните Балкани. „България трябва да излезе с ясни предложения. Обединихме се, че трябва да има ускорено приемане на мерки, които да идентифицират всички тези области, проекти, научни звена, предприятия. От съществена важност е в качеството си на председатели на Съвета на ЕС да покажем, че можем да изпълняваме ефективно тази роля. Затова трябва да покажем, че планираме нашата отбранителна политика по европейски образец. Приветствам българското правителство, че прие национален план за нарастване повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП. Този план е много важна основа, на който да градим нашите отбранителни способности", каза още Румен Радев.

"Извън КСНС обсъдихме и тревожното натрупване на тежки криминални проблеми, допълни Радев. - МВР полага всички усилия за тяхното разкриване. Всички се обединихме около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността", каза още президентът.

/Източник информация и снимка: standartnews.com/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче