Секции

26 April 2024 03:22

Честват 140 години от Освобождението на Сопот

Цветя пред паметната плоча на Хаджи Гьока Павлов бяха поднесени от името на Общински комитет "Васил Левски", СУ "Иван Вазов", НЧ "Иван Вазов- 1871" и граждани.

„На 13 януари (нов стил) 1878г., Сопот е освободен за втори път във време на военните действия за освобождаване от вековното османско владичество, както и много други български градове (като Ловеч, Казанлък, Ст.Загора и т.н.). Между двете освобождения първото – в началото на юли 1877г., и второто – началото на 1878г., градът изживява трагедията на башибозушките изстъпления, но както Вазов пише в „Опълченците на Шипка” – „…нека, но ний знаем, че в нашето недавно / има нещо ново, свети нещо славно…”, защото Сопот е градът, дал отпор на башибозушките орди със собствени сили и успял да се опази почти месец.

Под ръководството на Хаджи Гьока Павлов е организирана отбраната на града и Сопот е заграден с барикади и „караули”, благодарение на които устоява на набезите. Никое друго българско населено място в тази война, не е отстоявало свободата си по този начин. Това е уникалният принос на Сопот в новата ни история.

На 1 януари/стар стил/ 1878г., руските войски от Централния отряд, водени от Ген.Карцов, освобождават останките на разорения град, което освобождение е окончателно и трайно.”

Тези и други факти около събитията и личностите, свързани с Освобождението на града, сподели по време на специален по повода тематичен разговор с присъстващите в библиотеката историкът и Председател на общинския комитет "Васил Левски"- Петър Берлиев.

/По информация и снимки от Народно Читалище "ИВАН ВАЗОВ - 1871" – СОПОТ/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче