Секции

28 March 2024 20:37

След 5-часов дебат Националният съвет на БСП реши да се гласува “против” Истанбулската конвенция

Разцепление в БСП относно ратифицирането на Истанбулската конвенция. Точката влезе в дневния ред на заседанието на Националния съвет на червените и предизвика сблъсък между лидера на партията Корнелия Нинова и предшественика й на поста и настоящ президент на ПЕС Сергей Станишев. Миналата седмица Нинова се обяви категорично против ратифицирането на документа от българския парламент, а по-късно беше разпространена официалната позиция от пресцентъра на партията, че БСП не подкрепя Истанбулската конвенция. На заседанието на Националния съвет тази събота обаче, Станишев се обяви твърдо „за“ ратифицирането на документа. Той обяви, че на европейско ниво БСП вече е подкрепила резолюция в полза на Истанбулската конвенция. Това не е първият случай, в който червените заемат една позиция в Брюксел и съвсем различна у нас.

Останалите участници в заседанието също се разделиха в позициите си относно подкрепата към Истанбулската конвенция.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев изтъкна, че в нито една друга европейска страна няма подобен спор за документа. В крайна сметка пленумът реши да възложи на парламентарната група на партията да гласува „против“ Истанбулската конвенция след петчасови остри дебати по темата. Решението бе взето с 61 гласа за, срещу 25 против и 7 въздържали се.

В същото време от БСП се обявиха “за” борбата срещу насилието над жени и за да го докажат ще внесат законодателни промени като инкриминиране на домашното насилие и разкриване на кризисни центрове във всеки областен град. Именно подобен тип мерки се предвиждат и в Истанбулската конвенция, която червените няма да подкрепят.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче