Секции

16 April 2024 13:57

Медиците от Карлово в подкрепа на общинската болница

„Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!“ Под този надслов медицинските работници от карловската болница „Д-р Киро Попов“ участваха в националния протест на всички общински болници в страната за запазването им.

Протестът се проведе на 15 януари т.г. от 12.00 до 13.00 ч. пред болницата в Карлово. Заедно с лекарите и медицинския персонал в него участваха народният представител Веска Ненчева, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, д-р Георги Кръстев председател на Регионалната колегия на БЛС – Пловдив, както и пациенти.

От протеста в Карлово започна национална подписка за промяна на статута на общинските болници.

Във фейсбук Стефания Лулчева – главна медицинска сестра в Карловската болница споделя, че всички общински болници са обречени на фалит, защото се издържат от клинични пътеки и потребителски такси от пациентите. Цените на пътеките не са увеличавани от 10 години, а минималната заплата, цените на лекарствата, консумативите, тока, водата и т.н.са се увеличили в пъти. Медицинската сестра пита: Какво ще се случи, ако болницата се затвори? Къде ще се лекуват бедните, социално слабите, неосигурените? Кой ще закара възрастните хора до Пловдив, ако близките им нямат възможности или са в чужбина?

До обявяването на протестните действия се стига след заседание на Управителния съвет на Сдружението на общинските болници в България през декември по настояване на присъствалите членове. В открито писмо на Сдружението се изтъкват причините за действията на медиците. „...Променяните с годините условия, създадоха обстановка, при която общинските болници повече не могат да изпълняват своите задължения. Изхождайки от непоправимите тежки последици при закриването на коя да е общинска болница за обслужваното население, се прави вероятно последен опит от наша страна за привличане на вниманието върху непрекъснато нарастващите проблеми в системата на здравеопазването“, са категорични от Сдружението.

Управителният съвет на Българския лекарски съюз /БЛС/ „застава зад справедливите протестни действия на колегите и апелира за светкавична реакция на държавата относно финансовото стабилизиране на общинското здравеопазване“. В писмо до всички общински болници Българският лекарски съюз изразява мнение, че “....ако държавата не предприеме спешни мерки за обезпечаване дейността на общинските лечебни заведения, рискуваме просто системата да спре да работи. Контингентът от пациенти ще трябва да се пренасочи към областни и университетски болници, които поради лимитиране на дейността им няма да могат да отговорят на нуждите на гражданите“. Според БЛС работата на “Спешна помощ“ ще бъде максимално затруднена, защото линейките няма да могат да транспортират пациенти в най-близките за тях лечебни заведения. Цели райони ще останат без възможност за лечение на граждани.

Национално представителните работодателски и синдикални организации също изразяват своята пълна подкрепа на организирания протест. Ръководствата на КНСБ, КТ“Подкрепа“, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ предлагат провеждането на незабавна среща с ръководствата на Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и Парламентарната комисия по здравеопазването при 44-то Народно събрание. Работодателските и синдикални организации настояват за спешно обсъждане на ефективни мерки за предотвратяване на ликвидацията на общинските болници в тежко финансово състояние и на приближаващия се крах в общинското здравеопазване, включително чрез отпускане на безлихвени заеми от ББР, иницииране на промени в законодателството, предвиждане на целево финансиране за защитени лечебни заведения извън областните градове, спешни промени в цените на т. нар. недофинасирани клинични пътеки.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче