Секции

25 April 2024 08:11

Карлово отбеляза 140 години Първи градски съвет

Общинският съвет в Карлово проведе тържествена сесия по повод 140 години от избора на Първи градски съвет в града на Апостола.

На заседанието, открито от Теодор Шойлеков-председател на местния парламент, бяха поканени всички председатели, кметове и общински съветници, работили от 1991 г. досега, както и родственици на някогашните членове на демократично избрания Градски съвет.

Мария Деянова директор на Историческия музей припомни историческите факти от януари 1878 г., когато карловци избират първия кмет на града след Освобождението.

Поздравления по повод кръглата годишнина поднесоха д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, Мариана Караиванова, родственичка на Васил Караиванов, Веска Ненчева – народен представител, полк.Станимир Христов – началник щаб на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Специални поздрави отправиха децата от вокална група „Карловойс“ с ръководител Анита Илиева.

Отбелязването на 140-годишнината започна с водосвет и тържествена литургия в църквата „Св.Николай“, където по правилата на демокрацията е избран първият Градски съвет. В предверието на храма има паметна плоча с имената на първенците на града, участвали в избора на първия градски съвет в страната. Сред първите задачи на местния орган на самоуправление е осигуряването на храна и подслон за бедстващите вдовици и сираци, оцелели след зверските кланета по време на „Страшното“ през лятото на 1877 г. в Карлово.

Общинските съветници, гостите и гражданите положиха цветя пред родната къща на Васил Караиванов – председател на първия Градски съвет. Той е касиер на карловския революционен комитет, първи братовчед на Васил Левски и негов най-добър помощник. Пред паметната плоча, неговият млад родственик, Васил, рецитира стихотворение.

Тържественото шествие предвождано от духовия оркестър на 61-ва Стрямска бригада продължи по обновената улица „Александър Стамболийски“ до бюст-паметника на Васил Караиванов в центъра на града. Там бяха положени венци и цветя в знак на признателност.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче