Секции

26 April 2024 02:12

Отменено е бедственото положение в Карлово

Отменено е бедственото положение в община Карлово. Решението е взето след заседание на Кризисния щаб тази сутрин – съобщи заместник-кметът Стойо Карагенски. Вече е в действие и заповедта на кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов за организацията по възстановителните дейности.

Създадени са три комисии, които описват нанесените щети. Проверява се къде има паднали дървета, какво е състоянието на уличното осветление, както и на пътните знаци, което би се отразило на движението в града.

Работата на строителните фирми също е в ход. Вече са влезли в СУ“Христо Проданов“, в МБАЛ“Д-р Киро Попов“ и в засегнатите места в село Васил Левски. Оглеждат се пораженията и е създаден план за ремонтни дейности.

След като бъдат установени и описани щетите, информация ще бъде предадена на Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет- уточни Карагенски. От Община Карлово призовават жителите, които имат нанесени щети на имуществото си, да подадат сигнал на гише № 5, което е с работно време от 08.15 часа до 17.00 часа всеки делничен ден. Писмените заявления трябва да бъдат за законни основни жилищни сгради, които семейството обитава. Община Карлово ще предостави информацията за постъпилите заявления на дирекция „Социално подпомагане“– Карлово. Служители на дирекцията ще предоставят на всеки пострадал заявление-декларация по образец от чл. 16, от Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане, за кандидатстване и отпускане на еднократна помощ, с максимален размер от 375 лв. Тази помощ се изплаща в месеца, следващ месеца на подаване на заявлението.

Жителите на Карловска община, които имат направена застраховка „Автокаско“ на моторно превозно средство, могат да получат служебна бележка от Община Карлово.

Карловската болница „Д-р Киро Попов“ е с обичаен режим на работа.

Кабинетите на личните лекари работят при нормални условия. При тях няма нанесени щети, съобщи д-р Величка Пелова. Всички джипита плащат наем на община Карлово за помещенията, които ползват. За състоянието на сградата се грижи общината. И след като бъдат установени и описани щетите, информацията ще бъде предадена на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, която да финансира ремонтите.

Междувременно стана ясно, че Карловската болница е получила дарение 10 хил. лева от Районната лекарска колегия в Пловдив за отстраняване на щетите.

Продължава и съвместната дейност между Общината и EVN, по отстраняване на щетите по електроразпределителната и електропреносната мрежа в Карловско.

Осигурена е и допълнителна техника за почистване в общината.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче