Секции

04 May 2024 19:51

Турция разширява военната си операция в Сирия по посока на Азаз

Турските въоръжени сили са разширили военната си операция в Сирия към град Азаз, който се намира източно от Африн, съобщава Анадолската агенция. В информации на турските медии се твърди, че турската армия вече е установила контрол над 11 позиции, които преди това са били контролирани от кюрдите.

Операция „Маслинова клонка“, която Турция предприе срещу сирийските кюрди в северозападния сирийски анклав Африн, навлезе в третия си ден с интензивен обстрел между двете страни. Турските сили заедно с бунтовниците от Сирийската свободна армия навлязоха по суша в Африн с цел да изтласкат оттам бойците от кюрдските милиции Сили за защита на народа, отваряйки нов фронт в сирийската гражданска война. Турция удари с авиация и артилерия цивилни райони североизточно от Африн, съобщи говорител на кюрдските отряди. И от двете страни има жертви, макар че техният брой не може да бъде независимо потвърден. Турски гаубици обстрелват цели на кюрдите до Хаса, близо до границата с Африн. Мишени на кюрдските бойци са били унищожени от турски самолети и ракетни установки.

Според кюрдски източници, Силите за защита на народа да успели да отблъснат част от турските войски и бойците от Свободната сирийска армия. Засега опитите за проникване в Африн са неуспешни. Франция поиска извънредно заседание на СС на ООН заради турската операция в Африн. Външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан е призовал в телефонен разговор турския си колега Мевлют Чавушоглу страната му да действа със сдържаност, навлизайки в Сирия. За сдържаност и предпазливост призоваха и САЩ чрез говорителя на Държавния департамент Хедър Науърт. Турският президент Реджеп Ердоган обеща, че операция „Маслинова клонка“ ще продължи в „много кратък срок“ – до пълния разгром на кюрдските формирования и ПКК.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче