Секции

26 April 2024 01:56

Карлово се поклони пред паметта на Гина Кунчева, майка на Апостола

По инициатива на Национален музей „Васил Левски“ и местния комитет на името на Апостола, в Карлово бе отбелязана 140-годишнината от смъртта на Гина Кунчева – майка на Апостола на българската свобода Васил Левски. Света литургия и панихида на гроба й, в двора на църквата „Св. Николай“, отслужи отец Йордан Василев.

Да почетат паметта на Гина Кунчева бяха зам.-кметовете на община Карлово Данка Зидарова-Люртова и Стойо Карагенски, секретарят Стефан Стефанов, зам.-председателят на Общинския съвет Анастасия Чолакова, наследници на Караивановия род, общински съветници, директорът на Националния музей Дора Чаушева, председателят на карловския комитет Златан Тодоров, представители от дружество „Васил Караиванов“ на запасните офицери, ръководители на културни институции, граждани.

Гина Кунчева е родена около 1817 г. в добро и заможно карловско семейство. Омъжва се на 14-15 години за своя съсед Иван Кунчев - бояджия и гайтанджия с добро материално състояние. Раждат им се 5 деца: Яна, Васил, Христо, Петър и Марийка.

Майката на Апостола умира на 27 януари 1878 г. в дома на зет си Андрей Начов и дъщеря си Яна в Карлово. Погребана е в двора на храма „Св.Николай“, където лежат костите на починалите карловци преди Освобождението.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче