Секции

29 March 2024 04:32

Карловските съветници одобриха заем за младежката заетост

На заседанието си на 25 януари съветниците гласуваха „за“ временен безлихвен заем за финансиране на проект „Обучение и заетост на младите хора“, сключен от община Карлово на 8 януари по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Заемът е в размер на 39 хиляди лева и съгласно договора с него ще се плати първата заплата на заетите лица. Средствата ще бъдат възстановени в общинската хазна след осигуряването им от Агенцията по заетостта.

Община Карлово е работила по програмата и през 2016г., и 2017г. Новата целева група е до 29 години, като при нея заявки могат да подават както работодатели от реалния сектор, така и органи на изпълнителната власт съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация. Съгласно изискванията Общината подава заявки за разкриване на свободни работни места за младежи с регистрация в Дирекции „Бюро по труда” на възраст до посочените години.

Наетите по програмата лица работят основно в озеленяването и в строителството при нареждане на плочки и бордюри. Отчетите се правят от кметовете на населените места. От местната управа съобщиха, че в някои от селищата на община Карлово няма регистрирани хора в Бюрото по труда до 29-годишна възраст. Такъв проблем има в с.Горни Домлян, с. Домлян, с. Васил Левски, с.Бегунци и с.Пролом.

По различни програми, но основно по тази за младежката заетост, в община Карлово работят 114 човека. 14 са в Карлово, останалите 100 са в другите селища. По тази програмата са започнали 47 човека, към момента са 56. Заплащането е 90 процента от минималната работна заплата. Ангажимент на общината е да осигури първата работна заплата. Ако в определения срок за изплащане на първата работна заплата, тя не я плати, остава за нейна сметка. Ако я плати в срок, след това тези средства се възстановяват от Агенцията по заетостта. Плащането става по следния начин, съответното звено в Общината пише отчет за броя заети хора и за извършената работа и го изпраща в Бюрото по труда. Оттам отчетът отива в Агенцията по социално подпомагане, откъдето превеждат парите.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче