Секции

05 May 2024 14:05

Кукерите на Сушица със златна маска от „Сурва 2018“

С рекорден брой кукерски състави и участници се представи община Карлово в престижния Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018“ в Перник, който се проведе от 26-28 януари тази година.

Кукерският състав на НЧ „Васил Левски 1927г.“ в кв. Сушица – Карлово получи най-голямата награда „Златна маска“ на традиционния фестивал.

Бронзов медал в раздел „Награда за обучение в традицията“ грабна за пореден път кукерският състав на Климент. Специалната награда на кмета на община Перник взе кукерската група от село Васил Левски, а участниците от Домлян се завърнаха с наградата на Областният управител на област Перник.

Община Карлово се представи с 9 кукерски групи с около 500 участника от кв. Сушица, гр. Баня и селата, Климент, Васил Левски, Домлян, Христо Даново, Соколица, Войнягово и Дъбене. За всеки състав общината е осигурила половината от транспортните разходи за пътуването. Организаторът на фестивала, община Перник, е поел нощувките и храната на участниците. Те са оценявани от 9-членно жури с председател проф. д-р Георг Краев.

В Международния фестивал участваха 58 кукерски и 44 сурвакарски групи от 33 общини. Във фестивала на маскарадните игри дефилираха състави от Испания, Италия, Сърбия, Португалия, Албания и Румъния. 27-ото издание на фолклорното събитие в Перник има стремеж да постави световен рекорд за Книгата на Гинес.

Кукерският празник в Карлово ще бъде на 17 февруари от 10.30 ч. на площад „20 юли“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче