Секции

04 May 2024 22:07

Парламентът на Каталуния избира нов регионален лидер

Днес парламентът на Каталуния трябва да се проведе гласуване на номинацията за нов регионален лидер. Единствената кандидатура е на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон.

На заседанието кандидатът трябва да представи своята програма за управление. После изказвания могат да направят и представители на други политически сили, а накрая ще се проведе и вотът. Върховният съд в Мадрид обаче забрани Пучдемон да бъде избран, ако не присъства лично на парламентарното заседание. Ако пък реши да се върне в Испания, той може да бъде арестуван още при влизането си в страната.

Ден преди заседанието Пучдемон изпрати до законодателния орган в Барселона искане председателят на каталунския парламент да му предостави „защита“ като депутат и кандидат-премиер. Според Пучдемон, Роже Торен трябва да „вземе мерки, за да защити правата и приоритетите на парламента и неговите членове,“ според вестник“Ел паис“.В текста уволненият лидер припомня, че парламентът защитава правото му да присъства на дебатите и гласуванията в пленарната зала и би трябвало да му гарантира правото му на „имунитет“. Пучдемон е разследван за бунт, подстрекателство към размирици и разхищение на държавни средства. От края на миналата година той е в доброволно изгнание в Белгия.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Пожелай си нещо, което искаш много силно, затвори очи… и след това си помисли какво трябва да направиш, за да го постигнеш.