Секции

04 May 2024 18:59

Правото на пребиваване на европейци във Великобритания е под въпрос през преходния период

Правото на пребиваване на европейски граждани във Великобритания е под въпрос през преходния период след Брекзит. За това намекна премиерът Тереза Мей, която е на работно посещение в Китай. Пред репортери Мей заяви, че трябва да се прави разлика между онези, отишли на Острова преди Брекзит и след напускането на Общността.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей даде заявка, че ще се бори срещу предложението за даване на право на пребиваване на Острова на европейци по време на преходния период след Брекзит. Въпросният срок започва да тече от деня на напускане на Общността – 29-ти март 2019 г. най-вероятно ще продължи до 31-ви декември 2020-а. Мей, която е на посещение в Китай, предупреди, че европейските граждани, дошли във Великобритания след Брекзит догодина, може да нямат същите права както пристигналите по-рано. Причината е, че вторите са направили съзнателен избор да живеят в страна-членка на ЕС. Главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕП Ги Верховстад коментира пред вестник „Гардиън“, че правата на гражданите по време на преходния период не подлежат на предоговаряне. Верховстад добави, че за да просъщестува въпросният преходен период не може да има два отделни вида права за граждани на ЕС.

Изказването на Мей създава ново напрежение с Брюксел по въпроса за отношението към европейците по време на какъвто и да е период след официалното излизане на Обединеното кралство от Общността. Брюксел вече предупреди Лондон, че трябва по време на така наречения преходен период неговите граждани да могат да имат пълни права на пребиваване в Обединеното кралство. Тереза Мей поясни, че ще започне конкретна работа по договаряне на правата за пребиваване когато стартират официалните разговори по преходния период през следващия месец.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче