Секции

24 April 2024 13:44

Карлово се сприятели с немската община Зехайм-Югенхайм (видео)

Споразумение за приятелство между община Карлово и немската община Зехайм-Югенхайм подписаха днес кметовете д-р Емил Кабаиванов и д-р Олаф Кюн.

Идеята за осъществяване на партньорството между двете общини възниква през 2016 година на Празника на розата на основата на дългогодишното приятелство между председателя на Немско-българското сдружение за поощряване на връзките между Германия и България д-р Зигрун Комати и карловската учителка Донка Димитрова и нейната сестра Иванка Мухтарева.

д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово:

„Нещата започнаха от човешки контакти приятелски между две дами, които са сред нас, наши съгражданки, г-жа Комати и д-р Хорн като председател на фондацията, която се грижи за родното имение на първия български княз след Освобождението Александър фон Батенбург. Д-р Хорн ни гостува с негови колеги.“

Председателят на фондация „Хайлигенберг Югенхайм“ д-р Йоахим Хорн и председателят на Немско-българското общество в Германия д-р Зигрун Комати представят намерението за задълбочаване на връзките между двете общини. Последват разменени визити между българската и немската страна.

д-р Емил Кабаиванов:

„Запознахме нашите общински съвети и с тяхно одобрение и съгласие ние всъщност днес подписваме този договор за партньорство и се надяваме дълги години от днес нататък и тези, които ще дойдат и ще управляват нашите общини, да продължат сътрудничеството.“

д-р Олаф Кюн – кмет на община Зехайм-Югенхайм:

„Това побратимяване има за цел да бъде основата за срещи на жителите от нашите общини и да ни свързва по приятелски начин с нашите общи представи и ценности.“

Кметът на немската община сподели, че споразумението се сключва в много подходящ момент по време на българското председателство на Европейския съвет.

д-р Олаф Кюн – кмет на община Зехайм-Югенхайм:

„Нашето приятелство е важна основа за обединена Европа, нашето приятелство е възможно да съществува благодарение на гражданите на двете побратимени общини.“

Сътрудничеството цели задълбочаване и укрепване на връзките в областта на икономиката, туризма, културата, спорта и местното самоуправление.

Днес д-р Емил Кабаиванов и д-р Олаф Кюн със своите екипи вече са обсъдили как се контролира спазването на наредбите, по които функционира една община. Това ще бъде и една от темите, по които ще се разговаря и на 20 април, когато Споразумението за приятелство ще бъде подписано в град Зехайм-Югенхайм пред местното общество.

Като знак на взаимно приятелство между двата града, кметът д-р Кюн поднесе на д-р Кабаиванов пътен знак, който посочва пътя за Зехайм-Югенхайм, с желание да го постави в Карлово на видно за всички жители място. Д-р Кюн подари и знамето на немската община, което да бъде поставяно редом до знамето на община Карлово при бъдещите взаимни срещи.

Сред официалните лица на подписването бяха председателят на фондация „Хайлигенберг Югенхайм“д-р Йоахим Хорн, председателят на Общински съвет – Карлово Теодор Шойлеков, заместник-кметовете Антон Минев, Данка Зидарова – Люртова и Стойо Карагенски, секретарят на община Карлово Стефан Стефанов, карловската учителка Донка Димитрова и нейната сестра Иванка Мухтарева.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче