Секции

23 September 2018 11:42

Хижите в Карловско предлагат добри условия целогодишно

Най-близката хижа до Карлово е „Хубавец“. Тя се намира на 950 м. надморска височина. Построена е през 1977 г. и същата година е пусната в действие. Хижата разполага с 60 места. Има барче и туристическа столова. Разстоянието от Карлово до „Хубавец“ е около два часа. От нея тръгват пътеки за хижите „Амбарица“, „Балкански рози“, „Васил Левски“, „Рай“, за връх „Левски“ при Амбарица, за връх „Големия купен“ и за връх „Ботев“. Пътят и за трите хижи „Хубавец“, „Балкански рози“ и „Левски“ се вие край „Стара река“.

Старото наименование на хижа „Балкански рози“ е „Червен кръст“. Тя се намира на 1100 м. надморска височина в резерват „Стара река“ между хижите „Васил Левски“ и „Хубавец“. Построена е през 1933 г.. Забележителностите на тази хижа са две: едното е, че от хижата за 3 - 3,5 часа се стига до най-труднодостъпния връх в Стара планина – връх „Големият купен“, и от върха туристът може да се спусне към хижа „Васил Левски“. Второто е, че в тази местност е най-чистият въздух на Балканите и затова се ползва за лекуване на деца от астма и други белодробни заболявания. Хижата разполага с 26 места. Има туристическа кухня, столова и барче.

Хижа „Васил Левски“ е „бижуто“ на карловското туристическо дружество. Тя е на 1450 м. надморска височина. Хижата е първата в Стара планина и третата хижа в цялата страна, след „Скакавица“ в Рила и „Алеко“ на Витоша. Нейният строеж започва през 1924 г. и завършва през 1926 г. През 1931 г. хижата изгаря до основи. Възстановена е за две години. През 1933 г. отново функционира, но вече е на два етажа. През 2011 г. бе открито ново разширение. “Васил Левски“ е с капацитет за 70 човека. Чарът на това място е „Карловското пръскало“, което е на 10-15 минути до хижата. Падът на водата е 15-20 метра. От хижа „Васил Левски“, която се намира на международния маршрут Ком-Емине, се слиза по билото на Стара планина. Има маршрути за връх „Костенурката“ на 1 час и 30 минути, връх Ботев е на 4,5 часа, връх Левски – на 2,5 часа. Хижа „Добрила“ е на 5 часа, хижа „Плевен“ е на 5 часа път, хижа „Рай“ е на 4,5 часа, хижа „Амбарица“ е на 5,5 часа. Най-дългият маршрут от там е 8 часа. А именно: от хижа „Левски“ през връх Ботев за хижа „Тъжа“.

Всяка година, на 2 август, хижа "Васил Левски" събира много планинари на голям празник с курбан за здраве.

Хижа „Равнец“ е открита през 1975 г. Тя е на 1250 м. надморска височина. Разполага с 24 места за туристи, с вътрешни тоалетни и бани. До хижата води маркирана планинска пътека. Най-краткият път за връх Ботев е през хижа „Равнец“. Тръгва се от град Карлово, преди да се стигне до хижа „Равнец“, има маркирана пътека за връх Ботев. Добре подготвени туристи, стигат до връх“Ботев“, и вечерта се прибират в хижа „Равнец“ за 15 часа сериозно планинско вървене.

Карловската хижа „Свежен“ се намира в Същинска Средна гора. Хижата е с 37 места, има хотелска част и туристическа част. До нея може да се стигне с лек автомобил, през село Свежен.

До карловските хижи, с изключение на хижа „Свежен“, се стига само пеш или с коне.

Всички хижи в Карловско са в много добро състояние и работят целогодишно. Всички са на ВЕЦ и имат електроенергия.

Хижите имат сателитни телефони, които работят по всяко време, което е малка екстра. Всеки може да се обади да попита за места, храна, вода, топлина, за сведения от една хижа за друга и т.н.

Цялата дейност е съчетана с Планинска спасителна служба, за да може, ако има изгубили се туристи, по най-бързия начин да се реагира. Някои от хората, които стопанисват хижите, са и планински спасители.

Всяка година през март Туристическото дружество "Васил Левски" в Карлово организира благотворителни балове. Това е традиция от 2011 г. . Събраните средства отиват за поддръжка на хижите. Всички карловци, гости, приятели, които милеят за планината, помагат.

За тези туристи, които не са подготвени за дългите маршрути има друга добра алтернатива: от Карлово, като се тръгне нагоре в планината, има една местност „Кръстът“. Там се ходи пеш спокойно. Има маси, столове, чешма, параклис, условия за барбекю. Малко по-нагоре, на Баража, също е много приятно за отдих и бивакуване. Баражът е на половината път между хижа „Хубавец“ и град Карлово. Там има площадки с пейки, маси, огнище, чешма, течаща речна вода /реката минава от там/. Има туристи, които нощуват с палатки на тези места. На всички карловски хижи туристите могат да ползват собствени палатки.

В Карлово на ул. "Водопад" №33 по посока на водопад "Сучурума" и в близост до планината има Туристическа спалня. Тя е на 500 м. от центъра на града в северна посока. Спалнята разполага с 48 места и чайна. Ползва се от туристи и организирани групи.

Ето и някои препоръки: Хората в планината трябва са внимателни. Да следят маркировките. Да не се отклоняват от пътеките, особено през зимата. И най-малкото невнимание носи големи нежелани последици. При спускането надолу по сипеи трябва също да се внимава. В планината понякога за един час времето се сменя няколко пъти - пада мъгла и туристът лесно може да се обърка. Природата на карловския край е прекрасна и ви очаква, за да й се насладите. /Източник снимки: karlovotur.com/

Днес Ви питаме:

Готови ли сте за новата учебна година?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Притеснявай се толкова, колкото да избегнеш неприятностите, но не чак толкова, че да си ги навлечеш.


Малка книжка с Мъдри отговори на въпроси от живота