Секции

24 April 2024 07:13

Хижите в Карловско предлагат добри условия целогодишно

Най-близката хижа до Карлово е „Хубавец“. Тя се намира на 950 м. надморска височина. Построена е през 1977 г. и същата година е пусната в действие. Хижата разполага с 60 места. Има барче и туристическа столова. Разстоянието от Карлово до „Хубавец“ е около два часа. От нея тръгват пътеки за хижите „Амбарица“, „Балкански рози“, „Васил Левски“, „Рай“, за връх „Левски“ при Амбарица, за връх „Големия купен“ и за връх „Ботев“. Пътят и за трите хижи „Хубавец“, „Балкански рози“ и „Левски“ се вие край „Стара река“.

Старото наименование на хижа „Балкански рози“ е „Червен кръст“. Тя се намира на 1100 м. надморска височина в резерват „Стара река“ между хижите „Васил Левски“ и „Хубавец“. Построена е през 1933 г.. Забележителностите на тази хижа са две: едното е, че от хижата за 3 - 3,5 часа се стига до най-труднодостъпния връх в Стара планина – връх „Големият купен“, и от върха туристът може да се спусне към хижа „Васил Левски“. Второто е, че в тази местност е най-чистият въздух на Балканите и затова се ползва за лекуване на деца от астма и други белодробни заболявания. Хижата разполага с 26 места. Има туристическа кухня, столова и барче.

Хижа „Васил Левски“ е „бижуто“ на карловското туристическо дружество. Тя е на 1450 м. надморска височина. Хижата е първата в Стара планина и третата хижа в цялата страна, след „Скакавица“ в Рила и „Алеко“ на Витоша. Нейният строеж започва през 1924 г. и завършва през 1926 г. През 1931 г. хижата изгаря до основи. Възстановена е за две години. През 1933 г. отново функционира, но вече е на два етажа. През 2011 г. бе открито ново разширение. “Васил Левски“ е с капацитет за 70 човека. Чарът на това място е „Карловското пръскало“, което е на 10-15 минути до хижата. Падът на водата е 15-20 метра. От хижа „Васил Левски“, която се намира на международния маршрут Ком-Емине, се слиза по билото на Стара планина. Има маршрути за връх „Костенурката“ на 1 час и 30 минути, връх Ботев е на 4,5 часа, връх Левски – на 2,5 часа. Хижа „Добрила“ е на 5 часа, хижа „Плевен“ е на 5 часа път, хижа „Рай“ е на 4,5 часа, хижа „Амбарица“ е на 5,5 часа. Най-дългият маршрут от там е 8 часа. А именно: от хижа „Левски“ през връх Ботев за хижа „Тъжа“.

Всяка година, на 2 август, хижа "Васил Левски" събира много планинари на голям празник с курбан за здраве.

Хижа „Равнец“ е открита през 1975 г. Тя е на 1250 м. надморска височина. Разполага с 24 места за туристи, с вътрешни тоалетни и бани. До хижата води маркирана планинска пътека. Най-краткият път за връх Ботев е през хижа „Равнец“. Тръгва се от град Карлово, преди да се стигне до хижа „Равнец“, има маркирана пътека за връх Ботев. Добре подготвени туристи, стигат до връх“Ботев“, и вечерта се прибират в хижа „Равнец“ за 15 часа сериозно планинско вървене.

Карловската хижа „Свежен“ се намира в Същинска Средна гора. Хижата е с 37 места, има хотелска част и туристическа част. До нея може да се стигне с лек автомобил, през село Свежен.

До карловските хижи, с изключение на хижа „Свежен“, се стига само пеш или с коне.

Всички хижи в Карловско са в много добро състояние и работят целогодишно. Всички са на ВЕЦ и имат електроенергия.

Хижите имат сателитни телефони, които работят по всяко време, което е малка екстра. Всеки може да се обади да попита за места, храна, вода, топлина, за сведения от една хижа за друга и т.н.

Цялата дейност е съчетана с Планинска спасителна служба, за да може, ако има изгубили се туристи, по най-бързия начин да се реагира. Някои от хората, които стопанисват хижите, са и планински спасители.

Всяка година през март Туристическото дружество "Васил Левски" в Карлово организира благотворителни балове. Това е традиция от 2011 г. . Събраните средства отиват за поддръжка на хижите. Всички карловци, гости, приятели, които милеят за планината, помагат.

За тези туристи, които не са подготвени за дългите маршрути има друга добра алтернатива: от Карлово, като се тръгне нагоре в планината, има една местност „Кръстът“. Там се ходи пеш спокойно. Има маси, столове, чешма, параклис, условия за барбекю. Малко по-нагоре, на Баража, също е много приятно за отдих и бивакуване. Баражът е на половината път между хижа „Хубавец“ и град Карлово. Там има площадки с пейки, маси, огнище, чешма, течаща речна вода /реката минава от там/. Има туристи, които нощуват с палатки на тези места. На всички карловски хижи туристите могат да ползват собствени палатки.

В Карлово на ул. "Водопад" №33 по посока на водопад "Сучурума" и в близост до планината има Туристическа спалня. Тя е на 500 м. от центъра на града в северна посока. Спалнята разполага с 48 места и чайна. Ползва се от туристи и организирани групи.

Ето и някои препоръки: Хората в планината трябва са внимателни. Да следят маркировките. Да не се отклоняват от пътеките, особено през зимата. И най-малкото невнимание носи големи нежелани последици. При спускането надолу по сипеи трябва също да се внимава. В планината понякога за един час времето се сменя няколко пъти - пада мъгла и туристът лесно може да се обърка. Природата на карловския край е прекрасна и ви очаква, за да й се насладите. /Източник снимки: karlovotur.com/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче