Секции

04 May 2024 01:57

Зарязаха лозята край село Московец (видео)

Решихме тази година Московец да е център на тържествата за Деня на лозаря- сподели заместник-кметът на община Карлово Антон Минев по време на провеждането на традиционния празник Трифон Зарезан, организиран от Община Карлово и кметството на селото. Районът се намира в центъра на общината и традиционен поминък за него е лозарството и винарството.

Програмата започна със специална молитва за благославяне на лозята от свещениците отец Марко и отец Рафаил. Последва ритуалът „Зарязване“, пресъздаден от Сдружение „Любен Каравелов“-село Каравелово с участието на мъжка певческа група „Веселяци“ и женска певческа група „Каравеловски славеи“. След това Антон Минев и кметът на село Московец Валентин Ненов ритуално отрязаха по три лозови пръчки и поляха лозето с червено вино.

По повод Деня на лозаря бяха наградени спечелилите в конкурса „Най-добро домашно бяло и червено вино” – реколта 2017 година. Общо 29 винопроизводители са се състезавали в двете категории. Антон Минев в качеството си на председател на Дегустационна комисия обяви най-добрите и връчи наградите:

В категорията за бели вина:

- на първо място – Пламен Стефанов Панчев(гр. Карлово)

- на второ място- Кирил Делчев Мирчев (гр. Баня)

- на трето място – Мильо Дечев Милев (с.Слатина)

В категорията за червени вина:

- на първо място - Кирил Делчев Мирчев (гр. Баня)

- на второ място – Иван Любомиров Жеков (гр. Карлово)

- на трето място – Димо Стоянов Топчийски (гр. Карлово)

Чрез жребий 4-годишната Стиляна Дингилова от село Каравелово изтегли специалната награда резервоар от неръждаема стомана за съхранение на вино с обем 90 литра от фирма“ТМ ИНОКС“ да отиде при Кирил Мирчев от град Баня.

В празничното веселие се включиха и кукерска група „Белодрешковци” от Сдружение „Любен Каравелов” – село Каравелово, танцови състав „Старопланинска китка” – квартал Сушица, танцов състав „Маджери”- село Бегунци и самодейци от село Богдан.

Сред официалните лица бяха и народният представител Веска Ненчева, председателят на Общински съвет – Карлово Теодор Шойлеков и кметът на община Сопот Деян Дойнов.

(Снимки от събитието са поместени в Галерия.)



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Повечето хора са толкова субективни, че всъщност не се интересуват от нищо освен от самите себе си.


Шопенхауер