Секции

29 April 2024 16:35

В Германия има споразумение за нова голяма коалиция

Консервативният блок на германския канцлер Ангела Меркел и Социалдемократическата партия на Мартин Шулц постигнаха споразумение за съставяне на коалиционно правителство, съобщи Петер Алтмайер, досегашен министър на финансите и началник на канцеларията на Ангела Меркел, цитиран от "Франс прес" и "Асошиейтед прес".

"Имаме коалиционно споразумение", каза Алтмайер.

По-рано днес ДПА и "Ройтерс" съобщиха, като се позоваха на информирани източници, че социалдемократите получават министерствата на външните работи и на труда и социалните грижи. Партията имаше тези ведомства и в досегашното правителство.

Партията получава също министерството на финансите, министерствата на правосъдието, на семейното планиране и на околната среда. "Ройтерс" уточнява, че Мартин Шулц ще бъде външен министър. Кметът на Хамбург Олаф Шолц от Социалдемократическата партия ще е новият министър на финансите.

Християндемократическият съюз на Меркел получава министерствата на икономиката и на отбраната, допълва "Ройтерс". Християнсоциалният съюз, баварският коалиционен партньор на Меркел, получава министерството на вътрешните работи. Неговият лидер Хорст Зеехофер заемаше твърда линия по въпроса за имиграцията.

Коалиционното споразумение трябва да бъде одобрено на референдум на 463 723-те членове на ГСДП. Очаква се това да стане през първия уикенд на месец март, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Изборите в Германия се състояха през септември миналата година. Преговорите между Меркел и партията на Шулц започнаха в началото на тази година. Социалдемократите се включиха в коалиционните преговори, след като първият опит на канцлера да състави съюз със Зелените и Свободните демократи се провали.

Шулц, който бе съперник на Меркел за канцлерския пост, заяви веднага след изборите, че партията му няма да се присъедини към трета голяма коалиция с Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз, нито пък той ще влезе в кабинета.

Какво пише в споразумението

В плана на споразумението, видян от "Ройтерс", се посочва, че консерваторите и социалдемократите искат да развият спасителния фонд за еврозоната в Европейски валутен фонд. Те също така са съгласни с идеята за бюджетни средства за защита на еврозоната от кризи и подкрепят структурните реформи, защитавани от френския президент Еманюел Макрон.

В текста се посочва, че "реформата на ЕС може да проработи само ако Германия и Франция работят заедно с пълна сила".

/Изтичник информация и снимка: dnevnik.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче