Секции

29 April 2024 15:40

Карловското читалище е в центъра на културния живот в града

Народно читалище "Васил Левски-1861г." в града на Апостола е един от храмовете на карловския дух. Днес то е достоен продължител на делото на първите радетели в града, дали тласък на духовния и културен живот в страната. Създаденото и завещаното от поколения карловци, успешно се обогатява и развива и през 2017 г. от екипа на читалището с председател Иван Хаджийски. Културният дом /както казват местните хора/ стана носител на наградата на Карлово за 2017 г. и получи статуетка "Златната богиня" и парична сума, за своята богата дейност.

За 2017 г. на карловска сцена са представени 33 театрални постановки на гостуващи театри и концерти на външни изпълнители. 22 са изявите с културен характер - срещи, концерти, изложби в Камерната зала на дома. 101 са другите съвместни прояви.

Впечатляващи са изявите на 6-те постоянно действащи състава за любителско художествено творчество, в различните жанрове на изкуствата, които събират над 130 изпълнители от различни поколения.

През 2017 г. към читалището работят: театър „Елена Снежина”, Камерен хор за школувано пеене „Маестро Георги Атанасов”, Вокално трио за шлагерни песни „Импресия”, Младежки фолклорен танцов състав „Розова долина”, Детски фолклорен танцов състав, Детска певческа фолклорна формация „Розова долина”. Общият брои на техните изяви е 66. На театралния състав - 9, на камерния хор 3, на трио "Импресия" - 11, на младежкия танцов състав 26, на децата танцьори 8, на детската певческа формация 9.

В национални и международни фестивали и конкурси колективите на читалището се представят блестящо и печелят призови места. През 2017 г. съставите имат 5 международни изяви, 13 участия в национални прояви и 3 в общински събития.

Втора, трета и поощрителни награди получиха Никол Гаджева, Филип Пенев, Никола Цолев, Дияна Гатева за участията на детска фолклорна формация "Розова долина" с ръководител Велина Иванова в 23 национален конкурс "Диньо Маринов", Варна. В Националния конкурс за млади изпълнители на българска народна музика „Славейче” на Радио Стара Загора второ място взе Яни Чилингиров, а трето Никол Гаджева. Малките таланти на Велина Иванова впечатлиха публиката и с участието си в Националния конкурс „Песенна палитра”, Карлово.

За трио за шлагерни песни „Импресия” с ръководител Румяна Райкова- Костова през 2017 г. бе присъдена специалната награда на журито в Национален фестивал „Зимна магия”, Пловдив; първа награда в ІV Национален фестивал на старата градска песен „От небето идва любовта”, с. Чавдар, Софийска област; първа награда в направление "Дует, трио, квартет" и също първа награда в направление "Шлагер от 60-те години"; поощрителна награда в ХІІІ Национален фестивал на градската песен „С мечти и блянове крилати”, гр. Сопот; втора награда във ІІ Национален фестивал на старата градска песен „Спомен от минали години”, гр. Чепеларе; участие в ХІ Национален музикален фестивал на градската и шлагерна песен „Ех, любов, любов”, Обзор.

46 години в карловското читалище работи най-многочисленият състав – фолклорен ансамбъл „Розова долина“. Два пъти е носител на званието „представителен“ към националната секция на CIOFF – България. Фолклорен ансамбъл „Розова долина” с ръководител Мирослав Василев има участие в Национален фолклорен фестивал „Столетово пее и танцува” , с. Столетово, община Карлово; в ХХХІ международен фолклорен фестивал в гр. Бурса, Република Турция; в международен фолклорен фестивал в градовете Сараево и Мостар, Република Босна и Херцеговина; в Прага, Чехия по покана на българския културен център там.

Вече за 7-а година към ансамбъл „Розова долина“ е сформирана школа и детски танцов състав, които ръководи също Мирослав Василев. Той обучава и възпитава около 60 ученици в духа на българския народен танц.

Детският танцов състав през 2017 г. взе участие в Националния фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден” в с. Попинци, община Панагюрище; с първа награда в ХVІІ международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа”, Минерални бани, Хасковска област; участие в международен фолклорен фестивал в градовете Сараево, Мостар и Яйце, Република Босна и Херцеговина.

Камерен хор за школувано пеене „Маестро Георги Атанасов” с диригент Първолета Юнакова успешно се представи в Национална среща на читалищата в България, гр. Бяла, област Варна.

Театралният колектив „Елена Снежина” с ръководител Иван Стефанов отново спечели аплодисментите на публиката в Националния фестивал на любителските театри в град Нова Загора.

Към читалището активно работят 2 школи по изкуствата - детска музикална школа по пиано с преподавател Русанка Русанова и школа по изобразително изкуство. Ежегодно децата от школата по пиано участват в срочни и годишни продукции за родители, близки и приятели. В навечерието на Коледа техният концерт се проведе в новооткритата малка камерна зала на читалището /помещение на бившето заведение/. В школата по изобразително изкуство се обучават повече от 50 деца от Карлово и общината с ръководител Пена Николова. Малките дарования откриват по 4-5 изложби на година.

Вече 157 години читалището в Карлово е в центъра на културния живот в града и общината. Нови предизвикателства стоят пред хората, които работят с професионализъм и жар. Неоценим е трудът на участниците от любителските колективи, които подаряват много от свободното си време за изкуство.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче