Секции

29 April 2024 18:53

Вечер в памет на проф. Иван Стоянов се проведе в Карлово

Вечер в памет на проф. Иван Стоянов по повод годишнина от рождението на историка и изследовател на делото на Васил Левски, организира Учебен център „Малкият принц“ в Карлово. В срещата-разговор участваха Стойо Карагенски - зам.-кмет на община Карлово, Дора Чаушева – директор на Национален музей „Васил Левски“, Христина Томанова–Дамянова ръководител на екипа на Учебния център и ученици от ПГ „Ген. Владимир Заимов“-Сопот.

Участниците разказаха свои съкровени спомени за проф. Иван Стоянов, който на 12 февруари трябваше да чества своя 69-и рожден ден.

Професорът остана в паметта на карловци с книгите, които написа за Апостола и с начина, по който възприемаше историята. За него важни бяха фактите и документите, а не историята такава, каквато искаме да бъде. Разговорите с хората, от града на Апостола, и с неговите студенти той приемаше като мисия. Животът и делото на Васил Левски бяха най-голямото професионално предизвикателство за проф. Стоянов. Научните му интереси бяха в областта на политическата история на Българското Възраждане и първите години от развитието на Княжество България. Автор е на повече от 150 научни публикации, от които 15 монографии и учебници за студенти.

Той обичаше Карлово и беше свързан чрез Левски с него. Носител е на наградата на града за 2016 година (https://www.youtube.com/watch?v=KuSSeb9D1RI&t=233s/).

/Източник снимка1:bnr.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче