Карловски ученици с изложба, вдъхновена от личността на Апостола (видео)

Тематична изложба „Моето творчество, вдъхновено от личността на Апостола“ бе открита в детския отдел на карловската общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“. Тя е дело на талантливи ученици от СУ“Васил Левски“ и е част от общинската програма за възпоменателното отбелязване на 145 години от гибелта на Левски. За ученици, родители и учители изложбата е радост, но и момент за равносметка.

Мариана Манчева - директор на СУ“Васил Левски“-Карлово:

Всички изяви, посветени на патронния празник всяка година, ги посрещам аз лично с изключително голямо вълнение. Може би защото това са дните, в които едновременно с почитта към делото на великия карловец, правим равносметка на това, което сме постигнали, на това, което децата ни са направили, на това, на което ние сме ги научили.

Рисунките са плод на детското въображение и на творчеството на детските ръце. Те разкриват светоусещането на децата и онова, което те възприемат, пречупено през техния поглед. А ключът, те да научат истинската памет за Апостола, е любовта и искреността.

Мариана Манчева - директор на СУ“Васил Левски“-Карлово:

С много искреност трябва да се говори с децата за делото на Левски, да се показва всичко онова, което в народната памет досега е запазено и ще продължава да бъде запазено, защото децата са мостът между миналото и бъдещето. Те са тези, които ще пренесат паметта за великото дело на Левски, за неговата идеология към бъдещите поколения. Така че с много любов, която самите деца в Карлово носят от най-ранна детска възраст. Това, което наблюдавам е, че от много малки децата започват да се вълнуват от образа на Левски. Разбира се под влияние на своите близки, на родителите си, а след това и на своите учители. Аз понякога казвам, че в Карлово всичко възпитава. Възпитават улиците, калдъръмените улички, по които е бродил кракът на Апостола. Възпитава църквата, в която е звучал неговият глас. Възпитава родната му къща, покрай която всеки ден децата минават. Възпитава паметникът, от който той ни гледа в целия си ръст и ни пита дали живеем по неговите закони. Така че всичко тук възпитава децата и смятам, че децата на Карлово са малко повече родолюбци от всички останали.

Темата за родолюбието, вдъхновено от личността на Апостола, ще присъства и във възпоменателния спектакъл на училището „И сърните пият вода от стъпките му“, който гости и граждани могат да видят на 16 февруари/петък/ от 18 часа в карловското читалище.

Сред официалните лица на изложбата бяха заместник-кметът Антон Минев и художникът Атанас Сеизов. 

Новини от региона:

Открита сцена „Малък съм или голям, аз за Левски знам“ проведе Национален музей „Васил Левски“

Министър Румен Порожанов идва в Карлово за среща с розопроизводители

Кметът д-р Кабаиванов с изнесена приемна в Дъбене

В Карлово се проведе Трудова борса 2018 (видео)

"Розово вълшебство" с фотограф Милена Миладинова

Розоберът в Карловско е в разгара си, а розопроизводителите са недоволни от изкупната цена (видео)

Наградиха победителите в конкурс „ Ако бях учител……“

Още...

Днес Ви питаме:

Намирате ли време за четене на книги?

Да

Не

Нямам мнение

 
Културен афиш
Изтегли си късметче
Начало
Политика
Криминални
Икономика
Общество
Здраве
Култура
Спорт
Любопитно
Галерия
Актуално
Моят обектив
Откровено с
Изкуство и традиции
Вива академия
Спортен кадър
Справочник
Културен афиш
Времето
Камера на живо
Гледай сега
За нас
Контакти
Архив

Музиката дава израз на онова, за което не могат да бъдат открити думи, но не може и да остане премълчано.


Виктор Юго