Секции

26 April 2024 18:25

Гимназията по икономика в Клисура чества 153 години от рождението на патрона си

Професионална гимназия по икономика "Тодор Генчов Влайков" – гр. Клисура чества 153 години от рождението на патрона си.

Икономическият техникум е открит през 1985 година за подготовка на средни икономически кадри за кооперативната система. Училището е било звено към Централния кооперативен съюз до 1990 г. При завършването на първия випуск през 1989 година е взето решение училището да носи името на Тодор Влайков. Така Професионална гимназия по икономика в гр.Клисура носи неговото име вече 33 години.

На празника бе изнесен видео урок от Сдружение "Българска история" - гр.София на тема "Българското военно чудо". Проведе се състезание за живота и делото на Влайков, като участие взеха два отбора от учениците в гимназията. Състезанието беше в три кръга - за живота на Влайков, за литературната му дейност и паметни места, свързани с него.

Празникът завърши с народни танци от учениците в група за занимания по интереси "Български народни танци" по проект "Твоят час".

Тодор Генчов Влайков (1865-1943) с псевдоним Веселин е български писател, общественик и политик.

Най-известното му произведение е повестта ''Дядовата Славчова унука“.

Роден е на 13 февруари 1865 г. в град Пирдоп. Завършва Историко-филологическия факултет на Московския университет през 1888 г. Основател (1895) и председател (1898) на Българския учителски съюз. Действителен член на Българската академия на науките.

През 1890 г. Тодор Влайков и Тодор Йончев основават в с.Мирково първата българска кооперация с наименованието ''Мирковско взаимодавно спестовно земеделческо дружество ''Орало“.

Тодор Влайков е сред основателите и първи лидер на Радикалдемократическата партия.

Тя се образува от група участници в Демократическата партия, оформила се около започналото да излиза през 1902 под редакцията на Тодор Влайков списание „Демократически преглед“. Около 1903 те се отделят от Демократическата партия, а самата Радикалдемократическа партия е основана през 1905г. При основаването на Демократическия сговор през август 1923 г. участва в групата, изработила първата програма на новата партия.

Тодор Влайков е бил общо 7 пъти народен представител.

През 1926 г. по инициатива на Мария Влайкова, съпруга на Тодор Г. Влайков, в София е открита сграда, предназначена да помещава Народното кино. Веднага след това новопостроената сграда на ул. ''Цар Иван Асен ІІ” е дарена на Министерството на народното просвещение, а малко по-късно киното вече носи името ''Влайкова“. През 2007 г. с решение на Общинския съвет в Пирдоп е учредена Национална литературна награда ''Тодор Влайков“. Има негов паметник в родния му град Пирдоп.

Тодор Влайков умира на 20 април 1943г.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Живеем с мисълта, че не можем да направим куп неща, просто защото някога, преди много време, като малки, сме опитали и не сме успели.


Хорхе Букай