Секции

25 April 2024 23:45

Карловската гимназия проведе литературна вечер, посветена на Апостола

Литературна вечер с участието на писателя Желяз Кондев, автор на книгата „Апостолът на българите“, се проведе в зала „Васил Караиванов“ в Карлово, организирана от СУ „Васил Левски“.

Първите два тома на трилогията представи доц. д-р Петър Ненков. „Желяз Кондев е първият български писател, който описва в художествена книга детството, юношеските и ученическите години на младия Васил Иванов Кунчев. С помощта на художествената фантазия писателят разказва за приятелството на младия Васил с Теофан Райнов. В историческите извори няма такъв факт за тяхната дружба, но авторът Желяз Кондев пише за това, както и за други измислени герои, които обогатяват сюжетното действие.“, е мнението на Ненков.

В книгата са отразени годините, когато Левски е учител. Авторът е показал поведението му като знаменосец в четата на Панайот Хитов, както и участието в Първата и Втората българска легия на Георги Раковски, подчерта Петър Ненков.

Своите отличени творби, посветени на Апостола, прочетоха ученици от СУ „Васил Левски“. С голям интерес присъстващите в залата учители, родители и граждани изслушаха наградените творби.

Отличените млади дарования са в три възрастови групи. В категория 8-12 клас първа награда за есе получи Елена Генчева от 11 а клас. „Апостолът това сме ние! Ние следваме заветите на Левски, защото искаме една чиста и свята Република, защото сме българи!“- прочете от творбата си Елена.

В първа възрастова група 1-4 клас с най-добри стихотворения се представиха Мариса Копаранска от 3 б клас, втора стана Антонина Иванова от 3 а клас, трета награда бе присъдена на Калоян Славов от същия клас.

Във втора възрастова група 5-8 клас първа награда получи Рая Матеева от 5 б клас, която прочете своя разказ, посветен на Левски.

За най–добро есе бяха наградени Дара Христова от 7 в клас с първа награда, а Ивайло Лилов от същия клас взе втора награда. Две трети награди за есета бяха дадени на Станислава Ненчева 11 б и Едже Маданова от 10 б клас. Награди за своите творби получиха Тани Надолийски от 8 б и десетокласничката Снежана Пеева. В категория поезия бе отличена творбата на Ева Караиванова от 9 а клас.

Директорът на карловската гимназия Мариана Манчева поздрави учениците за достойното представяне в конкурса и връчи награди на всички отличени. Писателят Желяз Кондев благодари на младите таланти за умението да изразят почитта си към Левски, чрез написаното в творбите си. И не само това, той е уверен, че тези млади хора, ученици на карловската гимназия „Васил Левски“, ще следват заветите на Апостола.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче