Секции

29 March 2024 01:13

В Карлово представиха книгата „Левски: другото име на свободата“

Като част от събитията, включени във възпоменателното отбелязване на 145 години от гибелта на Апостола, бе представянето на книгата „Левски: другото име на свободата“ с автор историкът проф. Пламен Павлов. Зала „Васил Караиванов“ в Карлово събра представители на местната управа, директори на музеи и училища, общественици, военнослужещи и граждани в преклонението им към Левски и в неизчерпаемия стремеж за познание на делата на великия карловец.

Пред тях проф. Павлов сподели, че няма друга личност в нашата национална история, за която толкова много да се говори, продължава да се говори и ще се говори, колкото за Васил Левски-Апостола на свободата. Според историка, това не е случайно, защото „ние имаме уникалния шанс да притежаваме личност като него. Истината е, че той не е обикновен човек и това е разбрано от неговите съвременници, може би не от всички, но самият Ботев казва: “…твой един син, Българийо“; както и неговият съратник Данаил Попов при вестта, че Левски е заловен, пише: „Загубваме най-добрият ни българин.“ Българи от Чирпанско, при един от опитите да бъде освободен Апостола, след неговото залавяне, заявяват: „Властта ще ни преследва, но нямаме втори Левски, затова трябва да го освободим“, и това, че няма втори като Левски, го доказва самата история като оценка.“

По думите на проф. Павлов, „Левски: другото име на свободата“ е една историко-публицистична творба, а не толкова изследователски труд. В нея той поставя някои акценти около личността на Апостола и търси отговори на въпроси за неговата младост, за същността му на монах и войн на революцията. От неговата гледна точка Левски е патриот и патриотизмът му е богат като съдържание. Той е просветен човек, надграждал своите знания непрекъснато. Той е стратег и организатор на българската национална революция. В заключение, проф. Павлов подчерта, че има опити да се пишат невероятни измислици за Апостола, но тук - в Карлово, паметта за него е по-жива от навсякъде другаде.

Проф. Пламен Павлов получи златна значка с образа на Апостола от Община Карлово.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче