Секции

25 April 2024 11:12

На Старчовден кукерски игри в Карлово (видео)

Празник на кукерските игри, танци и костюми се проведе на площад „20 юли“ в Карлово на 17 февруари.

Кукерското дефиле откри кметът на общината д-р Емил Кабаиванов с поздрав и пожелания за здраве на всички жители и гости на града. Кметът поиска прошка за него и екипа му от гражданството на община Карлово. Той отличи с грамоти кукерските групи на общината, допринесли много за запазване на духа и традициите в Карловско. Първи получиха грамоти съставите на кв. Сушица Карлово, Климент, Домлян и с. Васил Левски, отличени в Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018“ в Перник, състоял се в края на януари т.г. После грамоти получиха всички кукерски колективи от общината, защото „заслужават похвала и поощрение“, заяви кметът пред многото хора, събрали се на площада в града на Апостола.

Д-р Емил Кабаиванов получи плакет с изображението на кукерска маска от колектива на Сушица.

Дефилето на съставите от община Карлово откри гърмежа на черешовото топче с Боримечката и Райна Княгиня със знамето от състава на Сушица. Последваха колективите на Войнягово, Климент, Столетово, Горни Домлян, Христо Даново. Калоферският колектив излезе с плакат „Да запазим заедно българското“ в него участваха само деца и тийнейджъри. Кукерите предвождаше младежки гайдарски състав. Игрите продължиха със съставите на с. Васил Левски, Баня, Соколица, Каравелово, Дъбене и Домлян.

Празникът на кукерските игри завърши с гостуващия състав на с. Търничени община Павел баня.

На финала се ширна няколко редово българско хоро, в което се включиха всички желаещи.

С кулинарна изложба от пити, баници, баклави, сърми, пуканки и други характерни за Сирни заговезни гозби се представи читалището в с. Каравелово.

Старчовите игри продължават на 18 февруари /неделя/ от 12.00 до 15.00 часа в Калофер, Баня, Сушица, Дъбене, Столетово, Соколица, Каравелово, Войнягово, Домлян, Горни Домлян и с. Васил Левски. Игрите ще има на 5 март от 11.00 ч. в с.Христо Даново.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче