Секции

29 March 2024 11:27

Карлово отбеляза 145 години от гибелта на Васил Левски (видео)

С възпоменателна церемония Карлово отбеляза 145 години от гибелта на Васил Левски. Пред представителите на държавната и местната власт, пред народни представители и военнослужещи, пред общественици, граждани и гости на Карлово общинският кмет д-р Емил Кабаиванов припомни, че Левски учеше своите съвременници, че свободата на България е дело на българи, че ние трябва да сме готови за свободата и тогава да чакаме някой да ни помогне. Затова на днешния голям християнски празник, в който се дава и приема прошка, трябва да поискаме прошка от Апостола и от героите, дали живота си за националното освобождение, да им поискаме прошка, защото не сме на висотата на техния възрожденски морал, защото често приемаме свободата като даденост, защото не сме готови да направим саможертвата, която те направиха за свободата за България, защото не работим достатъчно за отечеството. Затова трябва да им поискаме прошка, дали те ще ни дадат прошка- всеки трябва да си отговори- подчерта в емоционалното си изказване градоначалникът.

Възпоменателното слово по време на церемонията бе произнесено от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. И той също зададе въпроса: Дали Апостола ще ни прости това, което правим от десетилетия , за това, че се сещаме за него и за идеологията му, само когато отбелязваме или годишнината от неговата смърт, или годишнината от неговото раждане. Каракачанов акцентира на думите на Левски, че само със задружните си сили ще бъдем равни на другите европейски народи, като попита: А ние задружни ли сме като нация? И отбеляза : За съжаление, не - разделени, противопоставени, насъсквани един срещу друг. Това няма да ни прости Апостола.

Всички присъстващи сведоха глави и паднаха на колене в едноминутно мълчание пред паметта и делото на Апостола на свободата.

Утре събитията, посветени на 145 години от гибелта на Васил Левски, продължават с архиерейска света литургия и панихида в негова памет от 9:00 часа в храма „Света Богородица”. Възпоменателният митинг-поклонение с поднасяне на венци и цветя на паметника на Левски и шествие до родната му къща е от 11:00 часа. От 12:00 часа в НМ”Васил Левски” ще бъдат отбелязани 140 години от смъртта на Гина Кунчева-майка на Апостола.

(Снимки от събитието са поместени в Галерия.)



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче