Секции

27 April 2024 04:24

На Сирни Заговезни кметът Дойнов поведе кукерите от „Сопотските чичовци“

Възстановка на Сирни Заговезни се състоя в центъра на гр.Сопот. Организаторите на събитието са община Сопот, къща музей „Иван Вазов“ и Етнографски и занаятчийски център „Сопотски еснафъ“. На празника сопотският кмет Деян Дойнов поиска прошка на колене от съгражданите си с думите: „Няма хора, които да обичам повече от вас - жителите на града и региона, с които пазим традициите. Трябва ги предадем на нашите деца, за да съхраним обичаите в България.“ Миналата година на този ден той си поставя за цел Сопот да има собствена кукерска група. И днес тя е факт. Нарекли я „Сопотските чичовци“, макар че съставът й е предимно дамски. Ръководител на групата е Деница Георгиева. В празненството се включиха също кукерски състав при НЧ“Пробуда-1903“-с.Отец Паисиево(община Калояново) и самодеен състав и кукерска група „Белодрешковци“ към Сдружение „Любен Каравелов“-с. Каравелово, които пресъздадоха обичаите на Сирни Заговезни. Топчето пукна, огънят бе запален и всички кукери заедно прогониха злите духове и орисници, за да дойде пролетта и да е плодородна настъпващата стопанска година.

Децата от община Сопот се включиха в конкурса за най-добър маскараден костюм и кукерска маска. Жури в състав: Станислав Стоенчев, Евгени Димов и Надежда Георгиева, отличи победителите:

Първо място - Преслава Николаева,

Второ място-Гергана Колева,

Трето място – Деница Куртева и Яна Ангелова,

Поощрителна награда - Валентина Видолова.

Сръчните сопотски домакини участваха в кулинарен конкурс. Жури в състав: Дияна Кушева, Пепа Берова и Мария Димитрова, отличи най-добрите традиционни сирнишки гозби:

Първо място – Бойка Райчанова,

Второ място – Пенка Терзиева,

Трето място и поощрителна награда- журито не присъди.

За веселото настроение допринесе и хор „Златна есен“ към пенсионерски клуб „Копсис“-гр.Сопот.

(Снимки от събитието са поместени в Галерия.)



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче