Секции

19 April 2024 09:03

Поклон, Апостоле!

По повод 145 години от гибелта на Васил Левски в Карлово с митинг-поклонение, поднасяне на венци и гирлянд на славата бе отбелязана годишнината. Въпреки дъждовния ден, пред паметника на Апостола в родния му град, бяха дошли да се поклонят пред безсмъртното му дело не само карловци, но и много граждани и ученици от цялата страна.

По традиция възпоменателният митинг започна с одата „Левски“ на Иван Вазов, изпълнена от актьора Ивайло Христов от Пловдивския драматичен театър. „Обесването на Васил Левски“ изпя мъжкият вокален квартет „Армейска песен“ към Националната гвардейска част.

Победителят в ученическия конкурс за есе – Елена Генчева от 11 а клас на СУ „Васил Левски“, прочете своята творба. Венци и цветя бяха положени от всички държавни институции, областни и общински администрации, политици и граждани.

Пред паметта на Апостола се поклониха заместник министър-председателят и министър на отбраната Красимир Каракачанов, народните представители Корнелия Нинова и Веска Ненчева, висши военни, кметове на населени места, общински съветници, ръководители на институции.

След церемонията присъстващите с шествие стигнаха до родната къща на Левски, където бе отбелязана и 140-та годишнина от гибелта на майката на Апостола – Гина Кунчева.

В къщата музей бяха родствениците по линия на сестрата на Левски, Яна - Койчо Касабов и Стефана Ветренска, която сподели скъпи спомени за Гина Кунчева, разказвани в семейството. Десетокласничката Мария Колева - ученичка от СУ „Васил Левски“, прочете есе за Гина Кунчева. А трио „Импресия“ изпълни една от любимите песни на Левски „Искам,мамо, да те видя“. Петър Николов – председател на фондация „Безсмъртни българи“ поднесе на директора на Националния музей Дора Чаушева плакет с лика на Апостола.

Преди това в храм „Света Богородица“, където Апостола е ръкоположен и е пял като дякон, бе отслужена панихида в негова памет от Знеполския епископ Арсений, викарий на дядо Николай. В деня за почит към живота и делото на Васил Левски храм “Света Богородица“ получи второ дарение от проф.Иван Гаврилов, носител на наградата на Карлово. Ценната икона е на Божията майка от 1431 година.

(Снимки от събитието са поместени в Галерия.)



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Цялата истина минава през три етапа. Първо, смятана е за абсурд. Второ, тя е насила спирана. Трето, тя е приемана за очевидност.


Шопенхауер