Секции

18 April 2024 10:12

Йенс Столтебнерг: Очакваме правителството да изпълни ангажиментите си към НАТО

Приветстваме усилията на България да укрепи своите въоръжени сили, да засили възможностите им и да изпълни ангажиментите си, които има - да инвестира повече в отбрана.

Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред "Дневник" на въпрос какво е посланието му към българското правителство за бавещите се проекти за модернизация на армията.

"Ние знаем, че това е предизвикателство. България е работила много години със Съветския съюз и все още има много оборудване и структури от това време, но трябва да модернизира въоръжените си сили", добави Столтебнерг на среща с журналисти във вторник в централата на алианса в Брюксел.

На срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. държавите членки, сред които и България, поеха ангажимент да увеличат финансирането си за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2024 г. До края на 2017 г. 8 от 29 държави в Алианса са преминали тези 2%. Поне 20% от годишните разходи за отбрана трябва да са главно за ново оборудване, пише в декларацията от срещата.

Според статистика на НАТО от юни 2017 г. България е сред отличниците в групата с 1.57 % от БВП и над 29% разходи от бюджета за отбрана за ново оборудване. Тези данни са на база на държавния бюджет за миналата година, в който бяха предвидени 231 млн. лв. за проектите за купуване на нов самолет за военновъздушните сили и за построяване на два кораба за военноморските сили.

Но парите така и не бяха похарчени, тъй като проектът за изтребителя беше спрян, след като специална парламентарна комисия установи нарушения в процедурата за избор, която беше завършена от служебното правителство. Българската фирма, която спечели търга за корабите, борейки се сама със себе си, се отказа заради недостатъчното финансиране, предвидено от Министерството на отбраната.

Столтенберг подчерта, че решението за увеличаване на бюджета за отбрана е взето с консенсус от държавите членки. Те са се спрели на 2%, тъй като през 2014 г. това е бил средният за НАТО дял на разходите за отбрана.

Според последни данни средният разход в НАТО е 3% от БВП. Очакваме всички съюзници да изпълнят ангажиментите си, каза Йенс Столтебнерг. Той добави, че всички държави са обещали да увеличат разходите си за отбрана в националните си планове. Прегледът на изпълнението на националните планове в НАТО ще бъде готов до края на месеца.

Решението за модернизация и по-големи разходи беше взето след анексирането на Крим от Русия и възхода на "Ислямска държава".

/Източник информация и снимка: dnevnik.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче