Секции

26 April 2024 22:21

Среща на Заев и Меркел днес може да въвлече Германия в спора за името с Гърция

Македонският премиер Зоран Заев е в Берлин за срещи с канцлера Ангела Меркел и други представители, както и за реч в централата на фондация "Фридрих Еберт", съобщи пресслужбата на кабинета в Скопие. Според канцеларията на Меркел двамата ще обсъдят "двустранни отношения, европейски политически и регионални въпроси."

Само ден преди посещението - обявено в петък - германският лидер говори по телефона с гръцкия си колега Алексис Ципрас. Според властите в Атина, цитирани от агенция МИА и гръцката телевизия "Скай", Ципрес е настоял в разговора за нуждата от окончателно решение в спора за името на Македония. Двамата се разбрали да продължат диалога си на неформалната среща на лидерите на ЕС този петък.

За македонското издание "Нова" анализатори коментират, че Берлин оказва натиск, за да се реши по-бързо въпросът за името. "Нова" цитира Люпчо Петковски от организацията "Евротинк", според когото включването на Меркел е ясен сигнал за международно посредничество в разговорите и за съществуването на "силна международна инициатива" за проблема. Позициите на двете страни са "дълбоко асиметрични", но процесът изглежда се движи по "утвърдена динамика", предвид че двустранните срещи Меркел-Ципрас и Меркел-Заев са били замислени по-отдавна или очаквани.

Някои гръцки медии вече пишат че "Гордиевият възел би могъл да се пресече с международна спогодба, ратифицирана от Съвета за сигурност на ООН." В последните дни и гръцки, и македонски издания пък отчитат, че в преговорите за името, започнали по същество миналата седмица, вече са довели до компромис по три от седем точки, както каза самият Заев. На втората си среща по темата във Виена в понеделник и вторник миналата седмица външните министри на двете страни се разбраха, че ще продължат преговорите със задължителен акцент върху двустранния формат, но и с международни посредници като пратенника на ООН Матю Нимиц.

В Скопие обаче се чуват различни варианти за това докога трябва да се реши въпросът. миналата седмица източници от кабинета на Заев говореха за възможност това да стане до март, а премиерът вчера спомена като краен срок юли и срещата на НАТО, на която Македония се надява, ако въпросът е решен, да получи покана.

За пръв път Меркел и Заев се срещнаха двустранно в кулоарите на срещата за Западните Балкани в Триест, която е част от т. нар. Берлински процес и която се проведе през юли.

/Източник информация и снимка: dnevnik.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче