Секции

20 April 2024 10:41

Деян Дойнов - кмет на община Сопот, представи бюджетната 2018 година (видео)

Кметът на община Сопот Деян Дойнов представи новата бюджетна 2018 година на пресконференция на 21 февруари. Той подчерта, че бюджетът е приет с пълно мнозинство от общинските съветниции, защото политиките и предложенията на администрацията за работата на сопотска община са в правилната посока. „Ясни са основните параметри и цели. Преди 2 години приех общината с 2 700 000 лв. неразплатени, запорирани сметки и множество нарушения, защото на практика тя беше разпродадена", каза Дойнов. Той допълни, че сега община Сопот се управлява по нов начин.

Според кмета няколко са основните насоки за работата през 2018 година. Една от тях е чистотата на Сопот и Анево. „Дейността зависи изцяло от нас. Ще закупим нови съдове за смет. По инфраструктурния план предстои изграждане на джобове на улиците за контейнерите за кмет. Озеленяването ще бъде подобрено. Имаме вече два нови щата, на които също ще разчитаме“.

По другия основен приоритет капиталовите разходи, за които община Сопот е заделила 1 милион лв., планува изграждане на нови автобусни спирки и подобряване вида на сега съществуващите. На много от тротоарите ще бъдат поставени нови настилки. През 2017 г. са монтирани 5 беседки, предстои поставянето на нови в междублоковите пространства. Със собствени средства са предвидени детски площадки в кв.Сарая и други места и изграждане на нов паркинг в близост до комплекс „Аз съм българче“. В комплекса ще бъде издигнат 12-метров християнски кръст. В бъдеще там ще има и анфитеатър, съобщи кметът.

Един от големите обекти е реновиране и адаптиране на сградата на бившето училище в Анево и ползването му за нуждите на читалището, кметството, клуб на пенсионера, лекарски, зъболекарски кабинети и други дейности.

Особено внимание е отделено на социалната сфера в общината. С 50% са намалени таксите в детските градини и парите за храна от детската кухня. Кметът предвижда до края на своя мандат таксите напълно да отпаднат. Успоредно с това, със 100 лв. всяка година растат еднократните помощи за новородено. През миналата година те са били 400, през 2018 г. са 500 лв. „Това увеличение ще продължи и през следващите години, за да стане 700-800 лв., както съм обещал в предизборната платформа.“, е категоричен Дойнов.

На финала на пресконференцията кметът Деян Дойнов изрази своята голяма болка за вандалските прояви на някои хора, които не само че не пазят направеното, но го и рушат. „Това ни накара да заделим средства за възлагане на частна охранителна фирма спазването на обществения ред и сигурност съвместно с органите на реда“ заяви кметът.

Той покани всички жители и гости на Сопот на тържествата на 3 март.

Кметът на Анево Николай Николов допълни, че проектът за ремонт на сградата на бившето училище е готов. Той възлиза на 350 000 лв. и те ще търсят пари по европрограми, или ще направят всичко необходимо за реализирането на многофункционалната сграда със собствени общински средства.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче