Секции

03 May 2024 21:19

В Карлово се радват на ръчно изработени мартеници, в Анево – на уникални фигури на Пижо и Пенда (видео)

Тази година Баба Марта дойде в много сняг и студ, но въпреки това прекрасни мартенички заляха Карлово. Закичването с мартеничка е най-разпространеният обичай в чест на Баба Марта. Традиционно на 1 март се закичват с тях хора и добитък, за да се пожелае здраве и плодородие през цялата година.

В българския фолклор се счита, че баба Марта е сестра на двата най-люти месеца в годината - януари (Голям Сечко) и февруари (Малък Сечко). Тя, обаче, е по-непредвидима и от двамата - понякога е слънчева и засмяна, друг път идва люта и разярена.

На сергиите в Карлово можете да видите традиционни ръчно изработени мартеници. Най-често срещани са Пижо и Пенда. Стара българска легенда разказва, че те били двама влюбени. Пижо бил напет, трудолюбив, с червени бузи, винаги се притичвал на помощ. Пенда пък била най-свидната мома, с коси черни като катран и кожа по-бяла и от мляко. Двамата се влюбили от пръв поглед. Вдигнали сватба за чудо и приказ. Хората от селото толкова се радвали на чистата и красива любов между тях, че ги увековечили в тези два образа.

Образите на Пижо и Пенда ни посрещат в с. Анево и в центъра на Сопот. Там те са с размери 1.30 м и се виждат от далеч. На първи март уникалните фигури, на мартеници, посрещат жители и гости. Вечер те са осветени в червен цвят. На емблемите на българската първомартенска традиция се радват и пътуващите с коли по шосето Бургас-София. С бели и червени ленти са обвити дърветата около тях. Пижо и Пенда са облечени в традиционни български носии, изработени от дизайнерката Галя Петкова. В тях преобладава белия и червения цвят. Около двете фигури, с детски ръст, застават и се фотографират много хора.

Закичването с мартеница е разпространен обичай не само в България, но и в страните от Балканите - Албания, Гърция, Сърбия и Румъния.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче