Секции

04 May 2024 19:19

Паметта на кръвта е жива (видео)

Под този надслов в къща-музей „Иван Вазов“ в Сопот се проведе среща-разговор с потомци на опълченци от Каравелово, Хисар, Карлово и Сопот. Участниците Петко Комитов от село Каравелово, Анко Лаловски от Хисар, Николай Гидиков от Карлово и Борислава Петрова от Сопот разказаха за героизма на техните деди, участници в Руско- турската освободителна война. Борислава Петрова – директор на къща-музей „Иван Вазов“, прочете свое есе със заглавие „Паметта на кръвта е жива“, вдъхновена от героизма на своя прапрадядо Цвятко Панов, носител на 11 отличия и 9 ордена за храброст.

Представители от Национално дружество „Традиция“ – клуб Карлово-Сопот, облечени в костюми, характерни за времето на Освобождението, представиха въоръжението на българските опълченци, руската и турската войска. Показаха видовете пушки, използвани по време на освободителната за България война. Обясниха, че пушките са историческо оръжие, което се води на отчет.

Подредената документална изложба представи ордени, снимки и документи на опълченци. В нея Николай Гидиков подреди антикварната книга „На война с 28-ми пехотен полк“, издание от 1930 г., чийто предговор е написан от Иван Вазов. Народният поет е гостувал на опълченеца Стоян Минчев в с. Каравелово 3-4 пъти. Това разказа по спомени, от семейството, неговият внук Петко Комитов.

На вечерта, посветена на 140-годишнината от Освобождението на България, беше излъчен видео филм за Шипченската епопея. На 237 от останалите живи опълченци в боевете на връх Шипка е връчен сребърен Георгиевски кръст „За храброст“, стана ясно от филма.

От видео материала ще се запознаете с разказите на потомците, вдъхновени от героизма на своите прапрадядовци.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче