Секции

26 April 2024 22:38

Проф. Боян Биолчев: „Чичовци“ дава нови варианти и дълбочини на собственото ми въображение (видео)

Среща с проф. Боян Биолчев се проведе в родната къща на Иван Вазов в Сопот. В нея участваха доц. Григорий Вазов, потомък на Вазовия род, почетен гражданин на Сопот и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, както и генерал майор Нонка Матова – председател на Тракийско дружество – Пловдив. Матова е дарила на музея в Сопот 800 снимки с тематика за 3-ти март и Освобождението.

Доц. Григорий Вазов предложи да се направи „Голямото родословно дърво на Сопот“. Той поясни, че Вазовият род не се е появил от нищото, и че тук в Сопот е имало обществена среда за много видни българи, но за съжаление унищожена през годините. Потомъкът на рода на Вазов отправи апел за записване на важното от всяка сопотска фамилия и търсене на връзката с Вазовата – „така ще можем да направим голямото родословно дърво на нашия уникален град“, каза на срещата доц. Вазов.

Проф. Боян Биолчев разказа, че е прочел „Под игото“ на 9-годишна възраст, а на 15 чете „Чичовци“, която препрочита на всеки 10 години и всеки път преоткрива героите в нея. „Тази Вазова книга дава при всяко прочитане нови варианти и дълбочини на собственото ми въображение“, сподели Биолчев.

Вижте във видеото интервю с проф. Боян Биолчев.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче