Секции

02 May 2024 03:10

Поздрав на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов по повод Националния празник на Република България – 3 март

Уважаеми дами и господа,

Скъпи съграждани, братя и сестри българи,

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Днес е свещена дата за всички нас, защото на този ден преди 140 г. след 5-вековно турско робство, България възкръсва за нов живот.

Това е денят за признателност към стотиците хиляди герои – руски войни и български опълченци, дали живота си за българската свобода.

На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който отбелязваме края на една война. Тази война за нас – българите е символ на успеха на националните борби, символ на мечтите, символ на новото национално самочувствие и достойнство. Тя е едно ново начало за народа ни!

Нашият град Карлово е родното място на десетки герои, дали живота си, за да я има днес България. Сигурен съм, че всички карловци помнят своята история, помнят тежките и страшни събития, които са се случвали в града. Помнят най-страшния шест месечен период в историята на Карлово, който останалите живи наричат Страшното. Помнят как градът е бил опожарен. Помнят, че повече от 800 карловци загиват под ятагана или бесилката на османците в навечерието на Освобождението. Помнят саможертвата на най-свидния син на Майка България – Васил Левски.

Скъпи съграждани,

Нека бъдем достойни за славата, която ни завещаха нашите предци! Да бъдем смели. Да бъдем истински българи.

Пожелавам ви здраве и благополучие. Бъдете свободни в делата и мислите си!

ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ,

ЗАГИНАЛИ ЗА СВОБОДАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО!

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

Д-р Емил Кабаиванов

Кмет на община Карлово

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче