Секции

02 May 2024 04:27

Карлово отбеляза 140 години от Освобождението на България (видео)

С тържествено честване, карловци отбелязаха 3 март - Националният празник на Република България, на площад „20 юли“.

В церемонията по издигане на националния флаг участваха военнослужещи от представителната рота при 61-ва Стрямска механизирана бригада. Слово произнесе ген. Константин Попов - председател на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание. В него той припомни, че: „На днешния ден преди 140 години България възкръсна отново. Днес ние трябва да обърнем поглед назад и да отдадем почит, уважение и да преклоним глава пред всички тези, които воюваха за нашата свобода. Да си спомним героизма на нашите деди, на нашите опълченци.“ Ген. Попов подчерта, че „всички ние знаем, че този ден е денят на свободата, но всички знаем, че свобода насила не се дава. За тази свобода са се борили много, искали и жадували българите години наред, водени от своите възрожденци, от своите революционери – Раковски, Левски, Ботев, Бенковски и много други, които са ни вдъхновявали и са ни казвали, че свободата е лично дело, че човек трябва да бъде свободен, да мисли и да действа съгласно собствената си воля; но не само това, че трябва да поискаш и свободата на другия, че трябва да спазваш законите, за да живеем заедно и добре, а за да имаме това, трябва да имаме държава – справедлива, честна, обичана от всички.“

Сред официалните лица бяха д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово, Веска Ненчева - народен представител, Теодор Шойлеков - председател на Общински съвет Карлово, кметове на населени места, общински съветници, общественици и гости на Карлово. Гост на тържеството бе подполковник Алексей Бражник – пълномощник на военния, военновъздушен и военноморски аташе при Посолството на Русия.

В празничната програма взеха участие: Симеон Алексиев - актьор от Драматичен театър Пловдив, вокална формация при НЧ „Васил Левски – 1861 г.”, детски танцов състав при НЧ „Васил Левски – 1861 г.” - Карлово и Йоан Пейчев, който рецитира стихотворението „Аз съм българче“. Граждани и самодейни колективи от община Карлово подкрепиха националната инициатива „Пробуждане с хоро“ на „Българи за България“ и „Сдружение Азбукари“ и извиха хоро.

В знак на признателност и почит към героизма на загиналите руски воини, официални лица и граждани поднесоха цветя пред паметника на ген. Павел Карцов.

(Снимки от събитието ще намерите в Галерия.)



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче