Секции

02 May 2024 03:34

В Районен съд - Карлово намаляват исковете по Кодекса на труда и по Закона за домашно насилие

Районният съд в Карлово излезе с годишен доклад за дейността през 2017 г. В него в аналитичен вид са отразени данни, изводи, констатирани проблеми и предложения за дейността на съда. Анализите са изготвени в съпоставка с данните от предходните три години. Представени са проблемите, причините, направените изводи и се дават конкретни предложения. Докладът съдържа данни за делата по видове – граждански и наказателни. В него са изложени цифрово и графично движението на делата през 2017 година, съпоставени с показателите от предходни периоди.

Районен съд Карлово обхваща общините Карлово и Сопот. По данни от Националния статистически институт, броят на населението в посочените общини е 62 134 жители.

Съдът в състав от 6 заети щата районни съдии, двама държавни съдебни изпълнители и един съдия по вписванията е постигнал оптимална численост, с оглед района, който обслужва. Всички заети щатове от 6 съдии са с ранг, по-висок от заеманата длъжност.

И през тази година поставената кутия на втория етаж в сградата на съдебната палата за „Сигнали за корупция” до Висшия съдебен съвет се проверява от комисия, назначена от Председателя на съда, за което се съставят протоколи. За 2017 г.няма регистрирани такива сигнали.

Всички постъпили в Районен съд-Карлово дела (наказателни и граждански), са били разпределяни на принципа на случайния избор чрез Централизираната система за разпределение на делата, при стриктно спазване на утвърдени със заповеди както и допълнени и изменени също със заповеди на Председателя на съда - Вътрешни правила за случайно разпределение на делата, както и Вътрешни правила, които регламентират движението на книжата, по които се образуват граждански и наказателни дела.

В съда са разгледани общо 3 140 дела, от тях - 899 наказателни дела и 2 241 граждански. Делата за разглеждане през 2017 г. са с 324 броя повече от тези за 2016 г., Тенденцията клони към увеличаване на броя им през последните 3 години. Броят на останалите несвършени дела от всички видове в края на годината е 330. През 2017 г. са свършени общо 2 810 броя дела от всички видове, или 89.50% от делата за разглеждане. Наблюдава се тенденция на увеличаване на броя свършени дела спрямо предходните три години. Увеличението се дължи на постъпилите производства от частно гражданските дела по чл.410 и чл.417 от Граждански процесуалния кодекс, по които съдът се произнася в кратък срок и постъпилите наказателни дела от общ характер-бързи производства.

От общия брой приключени дела (2 810 броя), със съдебен акт по същество са решени 2 390 броя или 85.05%. От тях 579 наказателни и 1811 граждански дела. Процентното съотношение на приключените по същество граждански и наказателни дела, спрямо всички решени по същество дела е следното: наказателни дела - 24.23%; граждански дела – 75.77%.

През изминалата година са прекратени общо 420 броя дела (14.95% от общия брой свършени дела), от които 215 броя наказателни и 205 броя граждански. От прекратените наказателни дела, със споразумение са приключили 141 броя дела, върнати са за доразследване 19 броя дела и 55 броя са прекратени по други причини. От прекратените граждански дела, 43 броя са приключили със съдебна спогодба и 162 броя са прекратени по други причини

През изминалата година са обжалвани общо 248 броя дела, от тях - 128 са наказателни и 120 броя граждански дела, т.е. само 10.38% от приключени със съдебен акт по същество (общо 2390 броя дела) са обжалвани, респективно протестирани. През 2017 г., след проверка в по-горна инстанция са върнати 242 броя дела, от които потвърдени 168 броя, изменени (частично отменени) – 24 броя и отменени 50 броя.

Системата за изчисляване на натовареността на съдиите (СИНС) е централизирана информационна система, работеща в тясна интеграция с Централизираната система за разпределение на делата. Целта на СИНС е изчисляване на стойността на натовареността на съдиите. Данните сочат, че съдиите, разглеждащи граждански дела са свръхнатоварени, съгласно определените граници на натовареността на съдиите, регламентирани в Правилата за оценка на натовареността на съдиите. На същия принцип, съдиите, разглеждащи наказателни дела са нормално натоварени, с изключение един съдия, който попада в графата за високо натоварен.

Средната продължителност на разглеждане на делата от постъпване до постановяване на съдебен акт е както следва: от общо свършени 2810 броя дела, от които 2016 броя граждански и 794 броя наказателни дела, в срок до 3 месеца са свършени общо 2356 дела, от които 1713 граждански и 643 наказателни дела. В процентно съотношение, броят на свършените в тримесечен срок дела, спрямо броя на общо свършените дела е 84%. Това е много добър показател относно организацията на работа на всеки съдия.

Анализът на общия брой дела от всички видове сочи, че е налице тенденция на увеличаване темповете на правораздавателната работа в Районен съд – Карлово. Данните от 2017 г. сочат, че броят на делата и по трите показателя е повишен спрямо всички предходни години, което се дължи на високия брой постъпили дела през 2017-та.

През 2017г. в Районен съд - Карлово са постъпили общо 2007 граждански дела. Общият брой граждански дела за разглеждане, заедно с останалите несвършени от предходния период 234 дела, през 2017г. е 2241 дела.

Сравнителният анализ на горепосочените цифри сочи, че най-значително са се увеличили исковете за развод по взаимно съгласие и заповедните производства, спрямо предходните три години. Бракоразводните дела за обявяване на недействителност на брака в сравнение с предходните три година са намалели. Броят на постъпилите дела за издръжка през 2017г. леко се е занижил спрямо 2016 г., което се наблюдава като тенденция. Делбените производства, спрямо предходните години са се увеличили, а спрямо 2015г. са намалели с около 17%. През 2017г. се отчита занижаване постъпленията на облигационни искове спрямо предните години. При делата от вещен характер се наблюдава запазване на тенденция на постъпленията спрямо предходните три години.

През 2017г. продължава тенденцията на намаляване броя на исковете по Кодекса на труда, както и на делата от административен характер, в сравнение с предходните три години. Отчита се увеличение на постъпилите дела по Закона за закрила на детето (54 броя) и намаление на делата по Закона за защита от домашно насилие (25 броя).

Свършените граждански дела са общо 2016 броя. От тях 1811 дела са решени с акт по същество, 43 дела са прекратени по спогодба и 162 дела са прекратени на други законови основания. От изложените данни е видно, че процентното съотношение за 2017г. е най-добър спрямо предходните три години. Процентът, даващ ликвидност на делата за 2017г. сочи за добър атестат за съдиите, разглеждали граждански дела. Въпреки завишения брой постъпили дела е налице висока ликвидност на делата и приключването им, без продължително отлагане на съдебни заседания, в това число и сключване на спогодби в съдебно заседание.

От всички свършени граждански дела за 2017г. в тримесечен срок са решени 1713 дела, което представлява 85% от свършените дела. При гражданските дела, разглеждани в открито съдебно заседание, най-голямо забавяне се констатира по делбените дела, което е обяснимо с оглед характера на производството, протичащо в две фази, при което на практика е невъзможно такова производство да приключи в тримесечен срок. Други видове дела, по които също се наблюдава забавяне са облигационните искове, споровете между търговци и други.

В Службата по вписванията работи един съдия по вписванията. През 2017г. в Службата по вписванията са образувани 5050 броя преписки, от които нотариални дела – 3622 броя, канцеларски дела – 1427 броя и постановени откази от вписвания - 1 бр. Има 1 брой обжалван отказ за вписване, които е потвърден от Окръжен съд - Пловдив.

В Бюро „Съдимост” работи един съдебен деловодител. Издадени са общо 11 416 справки и свидетелства за съдимост.

Посочените резултати дават основание да се направи заключението, че през 2017 г. всеки един от работилите в Районен съд - Карлово - районни съдии, съдебни изпълнители, съдия по вписванията и съдебни служители е допринесъл със своя труд, усилия и знания за бързото и качествено правораздаване. Отчетените резултати сочат, че съдиите и служителите са положили необходимите усилия за своевременното разглеждане и приключване на постъпилите дела. Независимо от това, през 2018 г. следва да се положат още усилия за намаляване до минимум на отменените съдебни актове, както по наказателни, така и по граждански дела. Следва предприетите мерки за спазване на сроковете при изготвяне на съдебни актове по делата да се спазват стриктно, с оглед недопускане сериозни забавяния.

/По информация на Районен съд-Карлово; източник снимка: Google maps/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче