Секции

02 May 2024 05:23

Карловска община вече има свой киберскаутски отряд (видео)

Създаването на киберскаутски отряд в община Карлово и неговото обучение се реализира на 6-и и 7-и март в СУ „Христо Проданов“. Освен от това училище, в отряда, който е от 34 деца, влизат и петокласници от СУ „Васил Левски“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СУ „Христо Ботев“ – Калофер.

Идеята се реализира по проект на Център по правата на човека „Васил Левски“ - Карлово и се финансира от фондация „Приложни изследвания и комуникации“. Експерти от Националния център за безопасен интернет извършват обучението на децата, за чието определяне са съдействали директорите на съответните училища. Избрани са по шест деца от всеки клас. „Целта на двудневната подготовка е учениците да придобият необходимите знания и умения, които след това да предадат на своите връстници“ - споделя инж. Вълко Станев – председател на Център по правата на човека „Васил Левски“. “Завършекът на обучението ще е едно национално състезание за киберскаути. Ще покаже в реални ситуации как децата се справят с проблемите, със заплахите в интернет. Ние сме единствената община- съобщи Станев, която ще представи отряд от Пловдивска област. Така че ще защитаваме името не само на общината, но и на цялата област. Обикновено състезанието се провежда в края на учебната година.“ В рамките на тези два дни учителите от съответните училища също се обучават, те ще подготвят децата за самото състезание.

Повече за целта на обучението по дигитална медийна грамотност и как децата да се предпазват от кибертормоза, вижте във видео интервюто с Емануил Георгиев - експерт Национален център за безопасен интернет.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче