Секции

19 April 2024 20:34

На 8 март - една жена с много отличия

Анита Илиева е музикален педагог, диригент, композитор. От 18 години тази талантлива млада жена живее и работи в Карлово. "Когато дойдохме в Карлово заедно със съпруга ми ст. лейтенант Йордан Илиев, диригент на духовия оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада, бях много впечатлена от родното място на Васил Левски. С годините осъзнах, че в този град има нещо специално. Тук децата и хората са други - имат друг дух. Сигурна съм, че носят частичка от силата на Апостола. Карловци всекидневно виждат паметника с величавата Му фигура, родния Му дом, паметните места, с които Той е свързан. Балканът, въздухът, водата - такива са само в Карлово - градът на Левски. Обичам Карлово и с удоволствие работя тук."

Анита Илиева от 14-15 години работи като учител по музика в СУ "Васил Левски" и други училища в общината. Като старши учител по музика и диригент на хора при Гимназията, през 2017 г. тя е отличена от Министерството на образованието в Национален конкурс под надслов "От учителя - с любов" с първа награда за писмена разработка. Нейната тема е "Малките успехи носят най-големи радости" Работа с училищен хор в 21 век - мисия /не/възможна! Наградата на Българския хоров съюз Илиева получава в практическата част, след отличното представяне на хора на СУ "Васил Левски".

Анита Илиева е автор на музиката, аранжимента и оркестрацията на химна на карловската гимназия.

Преди 4 години даровитата музикална педагожка основава певческа школа "Карловойс" към Военния клуб в града. В школата се обучават по пеене и солфеж над 50 деца от 4 до 18 години. С малките таланти през 2014 г. диригентката създава вокална група "Карловойс". Името подсказва желание да се покажат добрите певчески способности на децата от Карлово. През 2017 г. вокалната група има над 10 участия с отличия и награди от Национални певчески конкурси в Казанлък, Пловдив, Хисаря и други градове в страната. Детският състав е носител на първа награда от Международен конкурс за млади изпълнители на популярна музика във Велинград. Вокална група "Карловойс" открива гала-концерт на лауреатите от "Парад на талантите" в Централен военен клуб - София, съвместно с духовия оркестър на 61-ва Стрямска бригада. За участието си с родолюбиви и патриотични песни, децата получават плакет на Министерството на отбраната, връчен лично от министъра. В репертоара на групата има забавни детски и популярни песни, както и вечните песни на България.

Преди 4 години по идея на Анита Илиева, благодарение на нейната упоритост, доказан професионализъм и силен творчески дух тя успява да разработи и защити идеята в Карлово ежегодно да се провежда национален конкурс "Песенна палитра - Карлово" с участието на деца от цялата страна. По програма талантливите деца изпълняват само български песни. През 2018 г. конкурсът се проведе на 3-4 март в залата на НЧ "Васил Левски 1861 г.". Четири деца от "Карловойс" участваха в галаконцерта на лауреатите и получиха награди. Заместник -председателят на Народното събрание Емил Христов връчи на Анита Илиева почетен плакет на Парламента за цялостната дейност по организацията и провеждането на конкурса. Неговото пожелание бе изявата да стане международна. "Благодарна съм на община Карлово, на НЧ "Васил Левски 1861 г.", на Военен клуб и всички институции, фирми и неправителствени организации, които се включиха и помогнаха конкурсът да се утвърди като едно голямо ежегодно музикално събитие в нашия град. Радостно е, че музикалното надпяване на таланти "Песенна палитра - Карлово" е включено в календара на Министерството на културата", поясни Илиева.

Анита Илиева е майка на две дъщери. Те са на 18 и 12 години. Тя сподели, че малката й дъщеря има музикален талант и е спечелила трета награда в тазгодишния конкурс "Песенна палитра - Карлово". Диригентката е сигурна, че освен песните, които ще изпеят и таланта, който ще покажат, децата от цялата страна, идвайки в Карлово, ще се вдъхновят от града на Апостола и видните карловци, прославили България.

Талантливата и всеотдайна жена мисли, че емоцията е водеща в нейната работа. За нея много важно е приятелството и всичко, за което й подсказва сърцето. Радва се на новосформирания творчески тандем с Марина Караманска, която е автор на текстове. По тях Анита твори музиката за песни. Двете са съавтори на "Песен за Левски" за деца в ученическа възраст. Вече имат 5 готови произведения. Желанието им е до края на годината да издадат албум с песни, изпълнени от карловски деца. "Имам желание, чрез песните да предам духа и атмосферата на Карлово в миналото и днес. Искам музиката да излезе от града на славната история и розите и пак да е за него." – е категорична Анита Илиева.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче