Секции

25 April 2024 20:02

Община Хисаря кани с хляб и сол евроделегати

Община Хисаря спечели проект за пътуваща фотоизложба на обредни хлябове и традиции от регион Тракия по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”.

Изложбата ще бъде открита първо в Хисаря в Деня на пролетното равноденствие – на 21.03.2018 г. 18,00 часа в Туристически информационен център-гр.Хисаря, бул.”Ген.Гурко” 23. Символиката на празника се свързва с възраждането на природата - така, както страната ни се възражда за по-добър живот. Живот в равноправие и зачитане на културната идентичност на всички страни от региона и Европейския съюз. След това ще гостува в Пловдив, София, Карлово, Казанлък и други общини.

Целта на изложбата „Добре дошли в България” е да се утвърди позитивният образ на страната чрез гостоприемство, култура и традиции. Тя е и покана към европейските делегати да опитат автентичния български вкус и се докоснат до запазените традиции в малките общности на страната.

Тук под топлото слънце на Тракия, в подножието на мистичната Средна гора, край минералните извори на Хисаря е царството на дъхавите топли пити, богато украсени с древни символи за здраве и берекет. Хлябът е душата на България, нейната същност и посока. Където и да се намираме по света, хлябът е кодът, който ни свързва. Това е най-вкусният спомен от детските години, който всеки българин носи в сърцето си и предава на своите деца. Затова всеки гост се посреща с хляб и сол.

/Източник информация и снимка: Туристически Информационен Център - Хисаря/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче