Секции

17 May 2024 09:00

Национален парк "Централен Балкан" с програма за деца и младежи

Национален парк "Централен Балкан" представя образователна програма за 2018 година, насочена към деца от предучилищна и училищна възраст под надслов "Паркът като класна стая".

Програмата се реализира чрез две инициативи: "С рейнджър в Централен Балкан"", която предлага възможност за посещение на парка от деца и ученици в присъствието на квалифициран парков служител. Програмата дава възможност при посещение в защитената територия да бъдете придружени от служител на Дирекцията – парков охранител или експерт, който ще ви разкаже за интересните места по избрания от вас маршрут и за обитателите на дивата планина.

Посещенията в Парка са разчетени в рамките на еднодневни излети, затова участниците в тях трябва да си носят храна за обяд, да са подходящо екипирани – с облекло и обувки за планински условия, да са физически здрави. На 10 деца в група трябва да има осигурен по един ръководител.

По преценка, участниците в групата могат да си направят планинска застраховка – за условията се информирайте в местната Планинска спасителна служба.

Втората инициатива включва раздаване на образователни материали и работа с деца, посредством различни интерпретативни активности - игри, беседи, състезания и усвояване на практически умения. Тя е под надслов "Да се запознаем - Национален парк "Централен Балкан". Отправна точка за единия пешеходния маршрут Карлово - хижа „Хубавец“ е гр. Карлово, механа „Водопада“. Маршрутът преминава през ждрелото на река "Стара река" и навлиза в резерват „Стара река“ – един от деветте строго охранявани резервати в Национален парк „Централен Балкан“. Пътеката минава край "Стара река" и открива интересни гледки към пенливите води, водопадчета и казани на реката. Крайната точка на маршрута е хижа „Хубавец“. В района на хижата може да видите „раждането“ на Стара река след сливането на Голямата река и Малката река – основните притоци на Стара река. Ако планирате посещението си през есента, маршрутът ще ви предложи невероятна феерия от цветове. Гората в резервата е невероятно разнообразна – топлолюбив мъждрян, келяв и воден габър, бук, обикновена ела и смърч.

„Стара река“ е дом на много бозайници. Тук могат да се видят или чуят и много от птиците - основно грабливи птици, в т. ч. нощни. Крайречното местообитание е дом за земноводните и влечуги, като жабата-дървесница, слепокът, дъждовникът и др.

Маршрутът има естествено продължение от хижа „Хубавец“ през хижа „Балкански рози“ до хижа „Васил Левски“.

Друг маршрут, който може да заявите, е екопътека „Бяла река“. Намира се в поречието на "Бяла река" на около 6,5 км северозападно от град Калофер и на около 280 м от външната граница на Националния парк. Тя е част от посетителски комплекс „Бяла река”, включващ още бивак „Бяла река” и Детски център за оцеляване сред природата „Джендема”. Надморската височина в началото на пътеката е 570 метра. Трасето пресича бързеите на планинската река и оформя своеобразна осмица с дължина 1830 метра или приблизително 3700 крачки. Включва погледни площадки, осем дървени моста в най-атрактивната част от ждрелото на реката и седем тематични интерактивни модула, разказващи за дивия свят в Парка. Модулите са разположени на удобни места по маршрута и предлагат с илюстрации и кратки текстове информация за биологичното разнообразие на района. Подвижните елементи в конструкциите на съоръженията насърчават посетителите да открият доколко познават видовото многообразие в природата.

По маршрута са разработени две образователни теми – „Ждрелото на Бяла река“ и „Дендрология“ /представяне на горите/, които по атрактивен начин запознават с природното богатство на „Централен Балкан“.

Любопитно е, че един от мостовете минава над живописния "Сини вир" на "Бяла река". В долната част на "Синият вир" се забелязват едри валчести камъни, разположени в овални вдлъбнати на масивната скала от речното дъно, това са така наречените „Дяволски мелници“. Съоръжението е изградено с образователна цел като възможност за запознаване с природното богатство на защитената територия.

Посетителският комплекс е достъпен за МПС до входа на Парка, където има паркинг.

И двата маршрута не се препоръчват през зимния сезон.

/Източник снимки: Национален парк "Централен Балкан"/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Може би когато си на 34, няма да мечтаеш за същите неща, както на 24, но все още ще можеш да мечтаеш.


Брус Спрингстийн