Секции

28 March 2024 19:02

Повреда на релсовия път довела до трагедията в Хитрино, твърдят от фирмата-собственик

Фирмата-собственик на част от взривилите се в село Хитрино през декември 2016 г. цистерни представи вътрешно разследване на трагедията, при която намериха смъртта си 7 души. Според експертиза, изготвена от румънски и германски експерти не високата скорост на влаковата композиция, а повреда в релсовия път е причина за дерайлирането на композицията. Според експертите стрелката, която разделя коловозите е истинската причина за инцидента.

Експертите са установили още, че взривилата се цистерна, превозвала пропилена не е отговаряла на Конвенцията за международни железопътни превози и правилника за международен превоз на опасни товари. Тя е била с полусферично дъно, което се оценява като опасно. Цистерната е била на френска компания, наета от румънска фирма, а не на „Булмаркет ДМ“. Служителите на фирмата проверявали само документите, не и техническото състояние на цистерните.

Разследването на международните експерти установило също, че след изтичане на пропилена дежурните енергодиспечери са подали електричество в контактната мрежа. Как и защо е направено това обаче нямало как да се установи.

Обвиняеми за трагедията в Хитрино са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. Делото срещу тях се гледа по съкратеното производство. В обвинението е посочено, че товарният влак е навлязъл в гара Хитрино със 78 км/ч при разрешени 40. Това е довело до дерайлирането на вагоните, изтичането на газ пропилен и последвалата експозиция. Остава да разберем дали фактите от вътрешното разследване на фирмата-собственик ще повлияят на хода на делото.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче