Секции

19 March 2024 06:00

Сопот е градът на чешмите (видео)

Повече от 27 са чешмите с течаща вода в град Сопот. На всяка е поставена месингова плочка с наименованието, което има. Операторът на Карлово Тв Стоян Протопопов засне последователно Кръстанската чешма, източно от сградата на читалище „Иван Вазов“, Черковната пред храма „Св. Петър“, Мраморната на ул. „Иван Вазов“ и Хаджиманчовата. После екипът ни се впечатли от Мегданската чешма на площада. Тя е една от най-старите в града, строена през 1766 г. През 1955 г. е съборена и възстановена близо до началното място през 2010 година. Пред киното в Сопот е Топалска чешма, строена през 1987 г., по-нагоре по улица „Стара планина“, която води към манастира „Св. Спас“, има още 6-7 чешми. Сопотненци казват, че водата от Елмазката чешма е светена. Много хора наливат от нея. Там винаги има човек със съдове за вода. По-нагоре са Тополската, Муска чешма и Хамамската, която е градена през 1932 година. До Манастирска поляна има чешма дарена от ВМЗ. Пред манастира „Св. Спас“ е следващата с буйна планинска, студена вода.

Уникална е Манастирската чешма в двора на „Св. Спас“. Тя е с надпис: Като пиеш и се изправиш пътниче, да не забравиш – турчин бе развалил 1877 г. и подновил Рафаил 1879 г. Чешмата е образец на каменоделното изкуство. На нея е изобразен двуглав орел и корона – символ на царската власт и серафими, които славят Бога.

Рафаил е бил игумен на манастира „Св. Спас“ по време на турското робство и малко след Освобождението. Той е подновил и църквата в двора на манастира, която била опожарена до основи от турците. Тук в специална витрина са изложени одеждите на Васил Левски, с които е служил за кратко време в манастира.

Повече за чешмите в Сопот от видеоматериала.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако да помечтаеш малко е опасно, лекарството за това не е да мечтаеш по-малко, а повече. Мечтай през цялото време.


Марсел Пруст