Сопот е градът на чешмите (видео)

Повече от 27 са чешмите с течаща вода в град Сопот. На всяка е поставена месингова плочка с наименованието, което има. Операторът на Карлово Тв Стоян Протопопов засне последователно Кръстанската чешма, източно от сградата на читалище „Иван Вазов“, Черковната пред храма „Св. Петър“, Мраморната на ул. „Иван Вазов“ и Хаджиманчовата. После екипът ни се впечатли от Мегданската чешма на площада. Тя е една от най-старите в града, строена през 1766 г. През 1955 г. е съборена и възстановена близо до началното място през 2010 година. Пред киното в Сопот е Топалска чешма, строена през 1987 г., по-нагоре по улица „Стара планина“, която води към манастира „Св. Спас“, има още 6-7 чешми. Сопотненци казват, че водата от Елмазката чешма е светена. Много хора наливат от нея. Там винаги има човек със съдове за вода. По-нагоре са Тополската, Муска чешма и Хамамската, която е градена през 1932 година. До Манастирска поляна има чешма дарена от ВМЗ. Пред манастира „Св. Спас“ е следващата с буйна планинска, студена вода.

Уникална е Манастирската чешма в двора на „Св. Спас“. Тя е с надпис: Като пиеш и се изправиш пътниче, да не забравиш – турчин бе развалил 1877 г. и подновил Рафаил 1879 г. Чешмата е образец на каменоделното изкуство. На нея е изобразен двуглав орел и корона – символ на царската власт и серафими, които славят Бога.

Рафаил е бил игумен на манастира „Св. Спас“ по време на турското робство и малко след Освобождението. Той е подновил и църквата в двора на манастира, която била опожарена до основи от турците. Тук в специална витрина са изложени одеждите на Васил Левски, с които е служил за кратко време в манастира.

Повече за чешмите в Сопот от видеоматериала.

 

Новини от региона:

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Марин Ч. от село Кърнаре за разпространение на марихуана

Общинският съвет в Карлово ще проведе редовна сесия на 26 април

Несъобразена скорост е причина за катастрофа в Карлово

Трима пияни и дрогирани водачи са задържали карловските полицаи

Община Карлово и МБАЛ „д-р Киро Попов“ организират безплатни сърдечно-съдови и съдови прегледи

Сдружение „Пазители на българщината“ проведе общо събрание в Карлово

Национален музей „Васил Левски“ организира томбола по повод 181 години от рождението на Васил Левски

Още...

Днес Ви питаме:

Намирате ли време за четене на книги?

Да

Не

Нямам мнение

 
Културен афиш
Изтегли си късметче
Начало
Политика
Криминални
Икономика
Общество
Здраве
Култура
Спорт
Любопитно
Галерия
Актуално
Моят обектив
Откровено с
Изкуство и традиции
Вива академия
Спортен кадър
Справочник
Културен афиш
Времето
Камера на живо
Гледай сега
За нас
Контакти
Архив

Запознанство