Секции

26 April 2024 10:43

В Русия е ден на размисъл

В Русия днес е ден на размисъл или така нареченият Ден на тишината. Утре в страната ще се проведат президентски избори, на които се очаква Владимир Путин да спечели с лекота. Предизборната агитация и политическата реклама са забранени. Общо 109 милиона руснаци имат право да отидат до урните и да пуснат бюлетина за един от осемте кандидати. Заради голямата територия и многото часови поясите, гласуването в Далечния Изток ще започне още днес.

В страната в неделя ще има и международни наблюдатели, включително от България. Според проучванията, Путин ще събере около 70% от гласовете на гражданите. Основният въпрос е каква ще бъде избирателната активност. В петък Владимир Путин призова сънародниците си да отидат до урните и да гласуват, същото направиха и от ЦИК. Това би бил четвърти мандат на Путин като президент на Русия. По този начин той ще остане в Кремъл до 2024 година.

В сравнение с него другите 7 кандидати за президентския пост на практика нямат особени шансове – Павел Грудинин от Комунистическата партия ще получи около 7% от гласовете, показват социологически проучвания, кандидатът на Либералдемократическата партия Владимир Жириновски – около 5%, за журналистката Ксения Собчак – около процент-два. Останалите 4-ма кандидати общо събират около 1%. На основния опонент на Путин – Алексей Навални – беше забранено да се яви на изборите заради осъдителна присъда по дело за измами. Путин е най-дълго управлявалият руски или съветски лидер след Йосиф Сталин.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче