Секции

19 April 2024 10:24

Правят нови изследвания за уран във водата в село Казанка

Водата в старозагорското село Казанка, в която беше установено наднормено съдържание на естествен уран, е опасна за пиене и готвене. Поради тази причина се забранява употребата й докато не излязат резултатите от новите проби, заяви пред жителите на селото директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Златина Нанева. Водоизточникът, който снабдява единствено и само Казанка, се намира на територията на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово”.

Ръководителите на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора и на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово” посетиха село Казанка във връзка с наличието на естествен уран в питейната вода над допустимата норма. Засега употребата на водата е забранена, докато не излязат новите проби.

д-р Златина Нанева, директор на РЗИ – Стара Загора:

„Опасна е за пиене и готвене, заради химичната токсичност на елемента уран, затова е забранена в този си спектър. Може да се ползва па почистване, миене. Индикативната доза е в норма, радионуклидите са в норма.“

Цанка:

„Не се знае ние откога пием тази вода.“

Тодор Семов:

„Като завали малко дъжд и водата мътна, жълта и така нататък,“

Водоизточникът, който снабдява само Казанка, се намира на територията на полигона „Змейово”. Дейността му е чувствителна тема за хората от района, тъй като пред 16 години там бяха унищожени бойните глави на руските ракети.

полк. Евгений Динев, началник на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово”:

„Не може да се говори, че има някаква връзка между това, че бяха унищожени тези глави и самото наличие на уран във водата. На полигона не се изпитват боеприпаси, които съдържат радиоактивни елементи, включително и уран и няма възможност по какъвто и да било начин от изпитанията, които се правят там да бъде замърсена водата.“

Кметският наместник на Казанка заяви, че на възрастните хора водата ще бъде доставяна по домовете.

Елка Михайлова, кметски наместник на село Казанка:

„Ние зимата и хляб им носим. Планинските села, в това отношение организации правим, така че и този път ще се справим.“

Резултатите от новите проби на водата на село Казанка ще бъдат готови в рамките на 30 – 40 дни. Дотогава В и К ще осигурява вода за пиене с водоноска. Ако концентрацията на уран е над нормата ще се приложат технологии за прочистване или ще се направят нови сондажи.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче