Секции

17 May 2024 05:31

Карловски педагози се обучаваха как да решават конфликтите в училище

Карловската регионална структура на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ организира обучение на тема: „Решаване на конфликти: Преговори. Посредничество. Медиация. Арбитраж.“ на 19 март /понеделник/ в сградата на Община Карлово. Обучението се осъществи от сдружение "Образование без граници БГ-2012". Програмите на Сдружението имат за основна цел повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти и са одобрени и вписани в информационния регистър по чл. 229, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование.

В обучението се включиха 20 синдикални дейци от училища на територията на община Карлово. Сред официалните лица на обучението бяха Юлиан Петров -председател на синдикат „Образование“, Георги Шошев - заместник-председател на синдикат „Образование“, Стоянка Грънчарова- председател на регионален синидакелн съюз на КТ“Подкрепа“ и Христина Томанова-Дамянова- председател на РСО към КТ „Подкрепа“ гр. Карлово.

Лекторът по темата на обучението бе психологът от "Образование без граници БГ-2012" Златка Драгнева. За Карлово Тв тя сподели, че:

„Учителите имат нужда от такова обучение, защото ситуациите на конфликт са ежедневие. Нуждаем се от темата за конфликтите, защото, научавайки се ние да управляваме конфликтите, ще научим и участниците в конфликтната ситуация, че не само боят е разрешение, а има и други начини, с които да излезем от него.

Децата са по-напрегнати, по-дигитализирани. Може би те по-малко общуват. Затова с колегите разглеждаме същността на конфликта, какви причини може да има за възникване му и колко е важно да се отчитат възрастови особености, ценности и опита на участниците в него. Коментираме фактите от една страна, тоест очевидното, което се вижда, а от друга страна – емоциите, които се изпитват.

Важни са и начините за решаване на конфликтите – със сътрудничество/като медиация, преговори, арбитраж/ и без сътрудничество. Въпросът е как точно да разрешим конфликта, но няма готова рецепта. Трябва да учим участниците в един конфликт, че може да го разрешим на принципа: Ти печелиш, аз печеля. Затова трябва да имаме търпение и разбиране.“

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче