Въпросите за парите са важни

Това бе темата на открит урок, проведен в Историческия музей в Карлово с ученици от СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Проданов“ по повод Световната седмица на парите (Global Money Week – GMW), която се организира от Child & Youth Finance International – международна неправителствена организация.

В Карлово изявата се реализира благодарение на сключено споразумение между Общината и Джуниър Ачийвмънт България. Инициативата се провежда съвместно с Историческия музей и двете средни училища в града. Целта е да насочи вниманието на младежите да получат знания и да изградят умения, свързани с парите, за да могат да вземат правилни финансови решения.

От СУ „Васил Левски“ с ръководител Спасена Бистрашка участваха тийнейджъри от ученическите компании „ДЕНК“, „Калиопа“ и 10 б клас.

От СУ „Христо Проданов“ се включиха деца от 8 а клас – иновативна паралелка по „Предприемачество“ с ръководители Янка Минева, Цветана Златанова и Мария Петрова.

Директорът на музея Мария Деянова запозна учениците с развитието на парите в исторически план, тя представи видеопрезентация на монетите, с които музеят разполага. За повода бе подредена изложба с монети и банкноти от различни исторически епохи и държави. „Първите монети се секат в Мала Азия. А в Европа първите сребърни монети са от времето на Филип II Македонски и Александър Македонски. Във фонда на карловския музей има монети, намерени в горното течение на р. Стряма, а също така римски, византийски и антични монети от Третото българско царство“, разказа Мария Деянова.

Учениците бяха ангажирани с импровизирана игра. От снимани оригинални монети аверс и реверс /лице и обратна страна/ те трябваше по описание в презентацията, по изложените монети във витрините и каталог да слепят правилно двете страни на 8 монети и да ги поставят в импровизиран класификатор. Играта беше забавна и интересна и двата отбора се справиха отлично.

В открития урок участваха банкери от клоновете в Карлово на Уникредит Булбанк и Райфайзенбанк.

Всички участници в открития урок получиха календари и благодарност от Община Карлово.

В Световната седмица на парите, която тази година е на тема „Въпросите за парите са важни“ има обявен конкурс за селфи и видео. Виктория Трифонова и Петя Кръчмарова от Учебна компания „Калиопа“ участват в състезанието за селфи, чрез тяхната Фейсбук страница. Да им пожелаем успех. 

Новини от региона:

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Марин Ч. от село Кърнаре за разпространение на марихуана

Общинският съвет в Карлово ще проведе редовна сесия на 26 април

Несъобразена скорост е причина за катастрофа в Карлово

Трима пияни и дрогирани водачи са задържали карловските полицаи

Община Карлово и МБАЛ „д-р Киро Попов“ организират безплатни сърдечно-съдови и съдови прегледи

Сдружение „Пазители на българщината“ проведе общо събрание в Карлово

Национален музей „Васил Левски“ организира томбола по повод 181 години от рождението на Васил Левски

Още...

Днес Ви питаме:

Намирате ли време за четене на книги?

Да

Не

Нямам мнение

 
Културен афиш
Изтегли си късметче
Начало
Политика
Криминални
Икономика
Общество
Здраве
Култура
Спорт
Любопитно
Галерия
Актуално
Моят обектив
Откровено с
Изкуство и традиции
Вива академия
Спортен кадър
Справочник
Културен афиш
Времето
Камера на живо
Гледай сега
За нас
Контакти
Архив

Усмихни се!