Секции

02 May 2024 20:54

Почетоха със служба паметта на загиналите при атентата в Южна Франция

Камбанен звън събра стотици хора в южния френски град Треб на възпоменателна церемония в памет на 4-те жертви, убити от въоръжения ислямист Редуан Лакдим в петък. Литургията в църквата Свети Етиен отслужи епископът на Каркасон и Нарбон Ален Плане. Близки и роднини на жертвите не можеха да скрият сълзите си.

Ален Плане – епископ на Каркасон:

„По средата на ужасното изпитание в петък един мъж размени себе си за една от жертвите и плати за това с живота си. Докато пишех проповедта си, го правех със съзнанието, че саможертвата на полк. Арно Белтрам е чудесен пример за отдаденост и преданост към дълга и хората. Белтрам влезе в Светата седмица с вярата на християнин и отдадеността му към дълга на войника.“

В следващите дни на церемония в Париж ще бъде почетен и Арно Белтрам, който загина, спасявайки заложници в супермаркета в Треб. Той беше обявен за национален герой, след като се размени с жена от заложниците и така спаси живота ѝ. В неделя входът на магазина, станал арена на терористичния акт, беше отрупан с цветя от жителите на френското градче в памет на загиналите. Междувременно в търговския обект следователи са открили три самоделни взривни устройства, пистолет и ловджийски нож. По-рано при обиск в дома, в който е живеел 25-годишният Лакдим, беше намерена бележка, в който той заявява своята принадлежност към „Ислямска държава“. При атаката, за която пое отговорност „Ислямска държава“, бяха убити 4-ма души, а нападателят беше застрелян от полицаите.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче