Секции

03 May 2024 01:06

Хиляди настояха за обединение на Молдова и Румъния

В неделя над 10 000 души се събраха на митинг в Кишинев и настояха за обединение на Молдова и Румъния. Бившият румънски президент Траян Бъсеску също участва в демонстрациите.

Той призова парламентите на Румъния и Молдова да гласуват в най-кратък срок за обединение на двете страни. Хиляди се събраха на Площада на Великото национално събрание в Кишинев, като скандираха лозунги „Обединение“ и „Долу границата между братя“. Шествието премина мирно, въпреки че 21 души бяха арестувани заради опити да създадат безредици. Протестиращите призоваха на тържественото заседание в Букурещ на 27 март 2018 г. румънският парламент да приеме решение, „чрез което да се включи в националната реинтеграция“.

Молдовците са разделени на тези, които искат обединение с Румъния и съответно проевропейско бъдеще и такива, които искат още по-голямо сближаване с Русия. Траян Бъсеску е настоящ лидер на Партия Народно движение и почетен председател на молдовската Партия на националното единство и е дългогодишен поддръжник на идеята за обединение на Румъния и Молдова. Заради тази позиция миналата година молдовският президент Игор Додон му отне молдовското гражданство.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Може би когато си на 34, няма да мечтаеш за същите неща, както на 24, но все още ще можеш да мечтаеш.


Брус Спрингстийн