Секции

20 April 2024 14:45

Проучване на Карлово Тв: Българинът масово се самолекува

Този е изводът от проучване под формата на анкета, която Карлово Тв направи. 75% от участниците в анкетата са отговорили с „Да“ на въпроса самолекувате ли се, ако се разболеете? Само 14% отговарят с „Не“, което означава, че за тях самолечението е опасно и винаги отиват на лекар. 11% са хората, които нямат мнение. Вероятно те са здрави и дилемата не стои пред тях.

За съжаление българинът масово се самолекува, при това с антибиотици. По данни на Агенцията по лекарствата 80 процента от силните лекарства се приемат в домашни условия. Аптеките често продават лекарства без рецепта. Две трети от нарушенията са именно за свободна продажба на медикаменти, за които трябва рецепта.

Когато е необходимо лечение с антибиотици, лекарите издават рецепти, въпреки че понякога прекаляват с предписването им. Така се получава една свръхупотреба на антибиотици, което е проблем - бактериите развиват резистентност към медикаментите, т.е. лекарствата спират да действат. Неправилната употреба на антибиотици не е проблем само у нас, а в целия свят. Често лекарите изписват антибиотици, без да е направено микробиологично изследване, т.е. без да се знае дали става дума за бактериална инфекция.

Ако се допускат грешки, това е, че се лекува хрема или кашлица, или пък се смъква температура с антибиотик, а той не смъква температура. Антибиотикът действа, само когато имаме бактериална инфекция, е категоричното мнение на специалистите. Мнението пък на общопрактикуващите лекари е, че докато се чакат резултатите от микробиологичното изследване, състоянието на пациента може да се влоши. Затова често антибиотиците предхождат изследванията. Освен това, българинът пропуска да ходи на контролен преглед и лекарят трябва да се застрахова.

Според някои лекари по-големият проблем е в аптеките.

Масово фармацевтите продават лекарства без рецепта, т.е. без пациентът да е прегледан от лекар.

Фармацевтите не отричат, но имат друго обяснение. Често пациентите идвали за лекарства без рецепта, тъй като по телефона лекарят им е казал да ги купят. А в случаите, в които пациентът има рецепта, често тя е неправилно написана, твърдят фармацевтите.

Това донякъде обяснява, защо българинът се самолекува, но има и нещо друго, по-важно - имат ли възможност работещите хора да отделят време, за да отидат при личния си лекар, той да ги препрати при специалист и да загубят половин ден в чакане по лекарските кабинети. Много често, за да се избегне това, болният влиза в аптеката и купува лекарства по собствено усмотрение. Това, обаче е опасно и не винаги помага.

Разбира се, в процента на хората, които се самолекуват вероятно попадат и тези, които използват само домашни лекове. След като им помагат, значи подходът е положителен.

Хората на изкуството, обаче, твърдят, че музиката, живописта и всички видове изкуство лекуват, защото създават специфична вибрация.

Най-големият лечител е нашият собствен вътрешен мир. Доказано е, че организмът е съвършена лаборатория. Ние можем да се самолекуваме винаги, да излизаме и от най-тежките състояния и да придобиваме свръхсила. Така че всичко започва от най-високия етаж на тялото, от главата, от това какво виждаме, как възприемаме ситуацията и света около нас. От това зависи и как живеем.

/Източник снимка1: взож.рф; снимка 2: edna.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Може би когато си на 34, няма да мечтаеш за същите неща, както на 24, но все още ще можеш да мечтаеш.


Брус Спрингстийн