Секции

02 May 2024 19:59

Германия одобри строежа на „Северен поток 2“

На фона на влошените отношения на ЕС и Русия заради случая Скрипал, Германия одобри строежа на „Северен поток 2“. Дъщерното дружество на „Газпром“ вече има всички необходими разрешителни от Берлин. Това стана ясно от съобщение на Федералната агенция по морско дело и хидрография (BSH), която е последната институция да се произнесе по въпроса.

Операторът на проекта – дъщерното дружество на руската „Газпром“ Nord Stream 2 AG, очаква одобрението и на останалите държави, в чиито териториални води ще преминат тръбите – Финландия, Швеция и Дания. Редица европейски държави се обявиха против изграждането на „Северен поток 2“. Сред тях са държавите от Вишеградската четворка и Украйна. Те определиха проекта като политически и изразиха опасения, че ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ.

През 2014 г. България се отказа от изграждането на Южен поток, изпълнявайки европейските изисквания на Третия либерализационен пакет. В същото време през октомври 2017 г. ЕК обявиха, че нямат правни механизми, чрез които могат да спрат изграждането на Северен поток 2.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче