Секции

25 April 2024 05:00

Община Сопот на прокурор, заради финансови нарушения

Срещу кмета на Община Сопот Деян Дойнов, ГЕРБ внася сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, заради съмнения за нарушения при управлението на европейски средства по оперативни програми. Сигналът е въз основа на данни от одитни доклади на Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ и Сметната палата, съобщи на брифинг в парламента Александър Иванов.

ГЕРБ настоява за разследване на сериозни финансови нарушения в Сопот. По думите на експерта към парламентарната група Антон Тодоров, общината е доведена до изключително тежко финансово състояние в резултат на лошо управление на европейски пари за година и половина мандат на кмета Деян Дойнов. Има нови големи задължения за няколко милиона лева, може би, близо 10 млн.лв., информира Тодоров.

За да може да компенсира тези милиони, кметът увеличавал данъците, обясниха от ГЕРБ.

Най-грубите нарушения на Община Сопот били по оперативните програми на ЕС за околна среда и за регионално развитие/по енергийна ефективност/. Щетите за общината, например, заради грешка по проект за монтиране на котли в детска градина и училище, са за около 107 хил. лв., уточни Антон Тодоров.

Настояваме, изтъкна Тодоров, главният прокурор да назначи инспекция на АДФИ, както и да сезира други органи да проверят община Сопот, за да бъде установено дали общата сума от около 10 млн. лева новосъздадени задължения ще излезе вярна.

Докладът на Сметната палата по финансовия отчет на община Сопот за 2016 г. съдържа 43 "аларми" за лоша отчетност и непрозрачност при управлението на средствата там, информира Младен Шишков. Най-скандалното в него, отбеляза той, е, че 2,7 млн.лв. вземания на общината от данъци и такси не са заприходени в отчета на общината. Тези пари някой иска да ги прибере ли, да ги изхарчи, за друго ли са, пита депутатът.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всяка една монета има две лица и не можеш да подбираш коя харесваш - те са заедно; същото е в живота - ако не можеш да се оправяш с трудните моменти, няма да имаш и приятни.


Хорхе Букай